Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z výbuchu v Hamru na Jezeře policie nikoho neobvinila, podezřelý tehdy zemřel

13. 04. 2021 | 12:37

Policie uzavřela prověřování exploze v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku, při které bylo v listopadu 2019 zraněno osm pracovníků a jeden z nich následně v nemocnici zemřel. Vyšetřovatelé případ odložili, viníkem byl podle nich právě muž, který svým zraněním podlehl. ČTK o tom dnes informovala krajská policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policisté případ prověřovali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, za které viníkovi hrozilo až deset let vězení.

Hamr
archivní foto

"Vrchní komisařka z Odboru obecné kriminality krajské policie případ odložila pro nepřípustnost trestního stíhání, protože muž důvodně podezřelý z toho, že havárii ve firmě Purum zavinil, zemřel. S postupem policistů se ztotožnil i státní zástupce, který prověřování případu dozoroval," doplnila policejní mluvčí. Už loni na podzim uložil v souvislosti s výbuchem Státní úřad inspekce práce firmě Purum pokutu přes 1,3 milionu korun za to, že několikanásobně porušila povinnosti při zajištění bezpečnosti práce.

Havárie se stala 19. listopadu 2019 dopoledne v areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře, kde Purum působí od roku 2002. Jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. "Kriminalisté vyslechli více než sto lidí, vyžádali si znalecké posudky z oboru chemie, zdravotnictví a bezpečnosti práce a analyzovali velké množství listinných důkazů, týkajících se přepravovaných chemikálií. Jejich práci značně zpomalila covidová epidemie," řekla Sochorová.

Podle vyšetřovatelů zavinil explozi zaměstnanec, který pracoval na úseku obsluhy úpravny. "V inkriminovanou dobu nedodržel své pracovní povinnosti při vypouštění chemikálií do neutralizační jímky a neprovedl řádnou prvotní přejímku dokumentace odpadu včetně jeho vizuální kontroly a kontroly neutralizační jímky před stáčením navezeného odpadu, kontrolu jeho kyselosti a teploty. Tím došlo k vypuštění dvou neslučitelných odpadů do jímky s následkem silné exotermické reakce a úniku nebezpečných par do ovzduší," popsala příčiny exploze Sochorová.

Nebezpečných zplodin se tehdy nadýchali nejen zaměstnanci firmy, ale i příslušníci integrovaného záchranného systému, kteří na místě po havárii zasahovali. "V důsledku vdechnutí toxických látek skončili v nemocniční péči ve vážném stavu dva zaměstnanci firmy ve věku 55 a 63 let. Starší z nich pak bohužel zemřel," doplnila mluvčí. Zdravotní potíže v podobě dráždivého kašle nebo podrážděných sliznic v nose, krku a v dutině ústní měli i zasahující záchranáři a většina z nich se musela podrobit preventivnímu vyšetření v nemocnici.

Mimo provoz zůstává od výbuchu pět vozů, které tehdy zdravotnická záchranná služba použila k převozu zraněných. I když je záchranáři nechali dekontaminovat, podle ředitele Luďka Kramáře už je není možné do služby vrátit. "V Česku není nikdo, kdo by osvědčil, že jsou bezpečné pro další provoz," řekl ČTK ředitel.

čtk