Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zimní údržba bude v České Lípě naváže na loňskou praxi. Vozovky a chodníky se budou primárně solit

08. 12. 2021 | 14:27

Českolipské ulice zasypal první sníh, a tak stroje firmy AVE CZ, s.r.o., která má v České Lípě na starosti zimní údržbu, vyjely naplno. Zásady zimní údržby zůstávají pro letošní rok stejné jako v roce předchozím. Komunikace a chodníky se budou primárně solit, výjimku budou mít pouze cesty v parcích a blízkosti vodních toků, kde se bude opět používat pouze inertní materiál.

CLzimaKašna
Foto: FB Město Česká Lípa

„Změna se v loňském roce osvědčila, proto budeme v nastaveném systému pokračovat. Vloni jsme ke změně přistoupili především na základě požadavků občanů, kteří si stěžovali, že si inertní materiál vnášejí do bytů a provozoven. Navíc na jaře byly po zimě ulice čisté, nebyl zde po solení takový nepořádek jako po štěrku a písku. Kvůli ochraně životního prostředí se nebudou solit cesty v parcích a v blízkosti vodních toků, což budeme důsledně kontrolovat,“ uvedl českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer. 

120 km místních komunikací a 200 km chodníků v České Lípě uklízí v zimě dva velké sypače, osm malých a dvě party pracovníků na ruční úklid. Všechny komunikace i chodníky jsou zařazené do jedné ze tří kategorií, které určují, jak rychle po spadu sněhu je město povinno sníh uklidit. Nejvíce frekventované ulice, kudy také jezdí českolipská MHD, musí město uklidit do 4 hodin po spadu sněhu. Komunikace zařazené ve druhé kategorii musí město uklidit do 12 hodin po spadu sněhu, patří sem také všechny schody, lávky a podchody v majetku města. V poslední kategorii jsou zařazeny nejméně frekventované ulice a přidružené obce, ty je město povinno uklidit do 48 hodin po spadu sněhu. Zimní údržba přijde městskou kasu v závislosti na počasí na zhruba 15 milionů ročně. 

„Chtěl bych v této souvislosti připomenout, že není naší povinností následky zimního počasí zcela odstranit, ale zmírnit. Zimní údržbu řešíme operativně tak, aby se povedla zajistit maximální průjezdnost komunikací a průchodnost chodníků. Technicky však není možné, aby po sněžené nebo při námraze byly naráz všechny ulice čisté a vozovky sjízdné. Občany proto prosím o pochopení a také o maximální opatrnost,“ doplnil Jaroslav Turnhöfer. 

Plán zimní údržby včetně seznamu ulic podle pořadí důležitosti najdou občané ZDE, k dispozici je také přehledná MAPA. 

Místa, kde se bude údržba provádět pouze inertním posypem nebo pluhováním:

- Městský park

- park na Smetanově nábřeží

- parky v Bulharské ulici před autobusovým nádražím a nádražím ČD

- park u KD Crystal

- parky nad a pod městským hřbitovem

- park v ulici 5. května (Vrchlického)

- park v Litoměřické ulici (k Peklu)

www.mucl.cz