Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zvonice v poutním areálu v Horní Polici má po více než 80 letech znovu pět zvonů. Poprvé se rozeznějí 30. června

22. 06. 2024 | 5:00

Zvonice v poutním areálu v Horní Polici na Českolipsku má po více než 80 letech znovu pět zvonů. Poslední dostala tento týden. Poprvé se rozeznějí při poutní slavnosti 30. června, řekl dnes ČTK správce farnosti Radek Jurnečka.

zvonpolice 1
Zvonice v poutním areálu v Horní Polici, foto: Artur Irma

Zvony se do poutního areálu, který je národní kulturní památkou, začaly vracet před čtyřmi lety. Všechny jsou nové. V první etapě obnovy poutního areálu zvonař v roce 2020 zavěšoval tři největší, které váží 260, 520 a 950 kilogramů. Loni přibyl 170kilogramový pojmenovaný sv. Josef. "Tento je Jáchym. Je nejmenší a váží 125 kilogramů," dodal Jurnečka. Nový zvon požehná biskup Stanislav Přibyl právě při poutní slavnosti, která bude příští týden v neděli.

Zvonice v poutním areálu v Horní Polici, foto: Artur IrmaPoutní areál v Horní Polici patří k nejcennějším barokním památkám v Libereckém kraji. Vznikl na místě gotického kostela vypáleného husity. Podle legendy byla v roce 1523 na břehu Ploučnice nalezena soška Panny Marie, která byla vnímaná jako nebeský dar a lidé se jí přicházeli poklonit. Dnes je součástí hlavního oltáře a místo, kde byla vylovena z řeky, připomíná mariánský sloup.

Kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici, foto: MadPoutní areál byl ještě před pár lety v havarijním stavu, jeho obnova začala v roce 2018 a dosud neskončila. Nejrozsáhlejší byla první etapa za více než 100 milionů korun, která trvala dva roky. Rekonstrukce se dočkaly kostel, zvonice, věžičky ambitů i exteriér. Na obnovu areálu se tehdy církvi podařilo získat evropské dotace, které pokryly většinu nákladů. Druhá etapa zhruba za 17 milionů korun byla zaměřená především na opravu zahrady a také ambitu, což je polokrytá chodba okolo kostela. "V tomto roce děláme průčelí fary, děláme zázemí pro cyklisty a budeme dělat toalety pro poutníky. Získali jsme na to dotaci asi 2,5 milionu korun," řekl Jurnečka.

Interiér kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, foto: MadU fary, která připomíná barokní zámeček, jde podle něj o první etapu rekonstrukce. Předchozí správce farnosti náklady na její celkovou obnovu odhadl na 60 milionů korun. "Faru budeme opravovat po částech," dodal Jurnečka. Podle něj nyní připravují žádost o získání dotace z evropského programu IROP.

Součástí poutního areálu je hřbitov, foto: MadDíky obnově zájem turistů o toto poutní místo stoupl. "Za měsíc tady máme šest až osm zájezdů," řekl správce farnosti. Dvakrát více lidí chodí i na bohoslužby. "Jsou každou neděli ve tři odpoledne a chodí tam kolem 50 lidí," dodal.

čtk