Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Atypická přístavba muzea v Jablonci ve tvaru skleněného krystalu bude hotová nejdřív za rok 

24. 10. 2019 | 12:04

Atypickou přístavbu muzea v Jablonci, jež bude mít tvar skleněného krystalu, se podaří zcela dokončit nejdřív za rok. Několikaměsíční zpoždění nabraly stavební práce a nepodařilo se zatím ani najít firmu, která bude dělat stálou expozici vánočních ozdob. Novinářům to dnes řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Vybudování přístavby si vyžádá zhruba 58 milionů korun, dalších zhruba 13 milionů má stát expozice. Komplikace prodražily stavby o pět milionů a asi o dva miliony více, než se očekávalo, bude stát i expozice.

MSB zaskliva 01G
Aktuální stav ve čtvrtek 24.10. (Foto: Mad)

Podle původních plánů měly být už nyní stavební práce na třípodlažní budově hotové, dokončit se je ale zřejmě podaří až začátkem příštího roku. Zhruba půlroční zpoždění způsobila tvarová složitost ocelové konstrukce.

"Subdodavatelská firma zjistila, že bude potřebovat daleko preciznější zpracování projektové dokumentace, než byla k dispozici. Takže se musel udělat dokonalý 3D model, podle kterého si potom vytvořili dílenskou dokumentaci a jednotlivé díly konstrukce si připravovali přímo ve výrobě, u nich ve firmě. A tady na místě se to potom dohromady jenom svařovalo," uvedla Valečková.

Komplikovaná konstrukce způsobila i zpoždění při osazování sklem, jež přístavbu pokryje. "Hlavně kvůli složitosti konstrukce se rozhodlo, že se počká, až bude úplně hotová a potom se udělá přesné zaměření všech otvorů pro sklo. A tato skla se potom vyráběla na míru," uvedla ředitelka. Montáž skel začala před týdnem a potrvá zřejmě až do poloviny listopadu.

Příští měsíc muzeum podruhé vypíše zakázku na vybudování stálé expozice, jež bude v prostředním patře přístavby a kterou navrhl designér Jakub Berdych. V prvním kole soutěže se přihlásila jen jedna firma, jež nesplnila kvalifikační předpoklady. "Pokud se podaří ve druhém kole zadávacího řízení najít vhodného zhotovitele, rádi bychom expozici pro návštěvníky i pro sebe rozbalili příští rok jako dárek k Vánocům," uvedla Valečková.

Část přístavby se ale veřejnosti otevře dřív. V posledním patře, jež bude volně navazovat na současný vestibul secesní budovy muzea, budou podle Valečkové od 20. června prezentovat svítidla v rámci výstavy mezinárodního trienále skla a bižuterie. V té době by mělo muzeum využívat i nejnižší patro přístavby, kde bude technické zázemí se sklady, garážemi, dílnou a vzduchotechnikou.

čtk