Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Babybox nové generace je ve zkušebním provozu v jablonecké nemocnici

21. 04. 2021 | 20:01

Ve zkušebním provozu je od 20. dubna babybox nové generace v Nemocnici Jablonec. Nahradil ten původní z roku 2010. Jablonecké nemocnici jej daroval Ludvík Hess a společnost Montel z Náměště nad Oslavou.

box IMG 4997
Foto: JN

Nový typ babyboxu je na stejném místě, tedy v pavilonu interny jablonecké nemocnice. Z interiéru je přístupný přímo z čekárny interní ambulance. Když do babyboxu někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotníky. Signalizace neskončí, dokud dítě ve schránce je. Box je připojený na internet, odesílá MMS zprávy a e-maily. 

Za jedenáct let, kdy babybox v Jablonci je, zachránil jedno dítě. „Holčička dostala původně jméno Janička Pátková – Janička podle sestřičky, Pátková podle dne v týdnu, ve kterém byla do boxu vložena. Nakonec se ale jmenuje Silvinka, protože Janička již na seznamu dětí umístěných do babyboxu byla. Děvčátko někdo do babyboxu odložil zřejmě v den jeho narození - 28. ledna 2011 v 17:05, měřila 47 centimetrů a vážila 2740 g,“ říká Jana Válková, mluvčí jablonecké nemocnice.

Babybox nové generace zhotovil a v Jablonci nad Nisou instaloval Zdeněk Juřica z firmy MONTEL Náměšť nad Oslavou. Zatím běží ve zkušebním provozu, slavnostně pokřtěný bude 15. května ve 12 hodin. V Libereckém kraji jsou babyboxy tři, kromě Jablonce ještě v Liberci a Turnově.

První babybox otevíral Ludvík Hess 1. června 2005 v pražském Hloubětíně. Dnes jich je po republice celkem 76 a za 16 let zachránily 217 dětí. „Letos to byla tři odložená miminka, zatím poslední bylo v babyboxu ve Strakonicích 18. března. Je to chlapeček a jmenuje se Tomáš,“ říká zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

JN/Jana Fričová