Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bedřichov má na stadionu nový zasněžovací systém pro běžkaře. Pěti miliony na něj přispěl Liberecký kraj

13. 12. 2019 | 19:00

Bedřichov v Jizerských horách před začátkem zimní sezony zmodernizoval za 6,7 milionu korun zasněžovací systém na stadionu pro běžkaře. Obci na něj pěti miliony přispěl Liberecký kraj. Novináře o tom dnes informoval starosta Bedřichova Petr Holub.

bedrichov2Irma
Foto: Artur Irma

Stadion je hlavním nástupním místem Jizerské magistrály a zároveň z něj startuje slavný závod běžkařů Jizerská padesátka. Díky výrobě umělého sněhu je možné na stadionu mít i při nepřízni počasí skoro dvoukilometrové kolečko, dětský okruh dlouhý 300 metrů a cvičnou plochu.

Předchozí zasněžovací systém z roku 2011 byl ale nespolehlivý. "Ten rozvod byl poměrně malý i potrubí bylo nedostatečné a my jsme to tahali na stadion především přes hadice. Různě se to rozpojovalo," uvedl starosta. Problémy podle něj byly i se zajištěním elektřiny.

Foto: Artur Irma

O modernizaci systému usilovala obec s 300 obyvateli čtyři roky. Podle původního projektu bylo v plánu vybudování rozvodů nejen na stadionu, ale také na zhruba dvoukilometrovém úseku od stadionu až k místu zvanému U Buku. "Ochranářům přírody se to ale nezamlouvalo, a tak jsme se dohodli na kompromisním řešení a vypracovali projekt zasněžování pouze pro stadion," uvedl starosta.

Problémy byly i se získáním peněz. Obec neuspěla s žádostí o státní dotaci. Proto se podle starosty rozhodli pro úspornější variantu jen s podporu kraje, původní byla asi dvakrát dražší. Modernizovala se tak hlavně technologie zasněžování, rozvody jsou zakopané v zemi a problémy by už neměly být ani se zajištěním dostatku elektřiny. Přibylo také více přípojných míst pro děla. Předtím byly tři, nyní jich je osm.

čtk

Foto: LK