Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bedřichov rozšířil nabídku o cyklistickou sjezdovou trať s překážkami a zatáčkami

24. 06. 2019 | 15:25

Bedřichov v Jizerských horách rozšířil nabídku pro turisty o cyklistickou sjezdovou trať s překážkami a zatáčkami. Určená je hlavně pro děti a mládež a není příliš složitá, řekl dnes ČTK při slavnostním zahájení provozu starosta Bedřichova Petr Holub.

cyklokolabedrichovTOP
ilustrační foto

"Vstup na trať je individuální, se vstupem na vlastní nebezpečí. Není to nijak organizováno," řekl starosta. Trať mohou využít i turisté, kteří přijedou do Bedřichova bez potřebné cyklistické výbavy. Jen v obci jsou podle starosty dvě půjčovny. Biketrail je na kopci nad stadionem, odkud v zimě startuje vytrvalostní závod běžkařů Jizerská 50. "Autorem okruhu je hodně známá osoba MTB sportu, a to Michal Maroši. Je to zhruba 500metrový okruh s různými překážkami, klopenými zatáčkami," uvedl Holub. O údržbu trati se bude starat obec. Podle starosty zvažují, že by biketrail v zimě využívali jako dráhu pro skicross.

Na vybudování trati získala obec s 350 obyvateli od nadace ČEZ dotaci 270.000 korun. "Je to další aktivita pro letní období," uvedl starosta. Bedřichov je v létě oblíbený hlavně u rodin s dětmi, nabídku se snaží obec každoročně vylepšovat. Loni přibyla nová turistická stezka pro děti, lezecká stěna vysoká 8,5 metru s 25 různými cestami a takzvaný bosý chodník. Letos podle starosty nic dalšího nového nechystají. "Hodně jsme se na jaře věnovali opravám, protože nám zima poškodila řadu věcí, co tady máme. Ať už jsou to dětská hřiště, ploty, chodníky," řekl. Letošní zima byla podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu pro Bedřichov srážkově výrazně nadprůměrná a podle pamětníků bylo sněhu nejvíce minimálně za posledních sedm let.

Bedřichov navíc šetří, peníze potřebuje na opravu vnitřních prostor obecního úřadu. "Je to investiční priorita," uvedl starosta. Náklady odhaduje na 2,4 milionu korun. "Chceme to zvládnout během letošního a příštího roku, začít bychom měli v září," uvedl Holub. Řemeslníci budou dělat nové rozvody a úřad i dispozičně upravovat. "Rozšiřovat se bude infocentrum, bude tam kancelář Jizerské o.p.s. i zasedací místnost, která Bedřichovu chyběla," dodal Holub.

čtk