Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Boučkův statek oživí Labradosti grafika Pavla Beneše, autora legendárního loga Tří sester

19. 08. 2020 | 12:13

Maloskalská galerie Josefa Jíry pořádá od 22. srpna v Boučkově statku na Malé Skále výstavu Labradostí pražského grafika Pavla Beneše. Součástí vernisáže konané od 17 hodin je křest knižní podoby Labradostí.

boučkuvstatek
Foto Martin Vrba.cz, uveřejněno na www.hostinecuboucku.cz

Pražský grafik Pavel Beneš od roku 2001 let kreslí nejen pro Pomocné tlapky labradory. Vedle kreseb a ilustrací ku prospěchu této fantastické organizace vznikají tyto parodie, reflektující události, legendy, názory a činy dobrých a slušných lidí. Hraní si se slovy, přesmyčky, dvojsmysly a jinotaje jej bavily odjakživa, i většina jeho profesionální grafické práce je na nich založena. 

Kromě labradostí autor vystavuje plakáty pro Lafabriku, autorské plakáty a konceptuální sérii wear-artu. Součástí vernisáže bude i křest knižních Labradostí, které od té chvíle bude téměř povinné vlastnit, zvláště jste-li jakoukoli součástí labradořího světa. Kniha obsahuje více jak 1500 labradostí vzniklých do dne imprimatur.

TZ/Maloskalská galerie Josefa Jíry z.s.

Foto Martin Vrba.cz, uveřejněno na www.hostinecuboucku.cz

Pavel Beneš, akademický malíř (* 15. července 1960 Praha), je český typograf, grafický designér, ilustrátor, karikaturista a pedagog. Kvůli výšce své postavy je nazýván největším českým grafikem.

Po „vojně“ v AUS nastoupil na profesionální dráhu grafika na volné noze. Od té doby graficky upravil nebo ilustroval desítky knih, zejména pro nakladatelství Albatros a Kalich, a letteringem přispěl k vydání desítek kultovních komiksů. Do roku 1990 se věnoval i malbě a litografii, pak už jen užité grafice, reklamě a pedagogické činnosti.

V letech 1990–1993 byl pod vedením Aleše Najbrta a společně s Pavlem Lvem a Ivanou Menšíkovou spoluzakladatelem časopisu Reflex; v letech 1994–1997 pak art-directorem časopisu Story (šéfredaktorka Halina Pawlowská). V roce 1997 nastoupil jako senior art-director do reklamní agentury BBK Time, z níž přešel v roce 2001 do agentury Leonardo. V prvním pololetí roku 2005 byl art-directorem v časopise Epocha.

Je autorem slavného loga hudební skupiny Tři sestry. V roce 1990 pro tuto skupinu navrhl obal jejich desky Alkáč je největší kocour a jednoduché logo v podobě kosočtverce se třemi čárkami se hodně ujalo. V roce 2014 zadal svým studentům jako semestrální práci koncertní protézu nohy pro frontmana kapely Lou Fanánka Hagena, tématu se ujalo 9 studentů.

Od roku 2014 do roku 2018 byl karikaturistou Hospodářských novin, karikatuře se průběžně věnuje formou kreslení na komerčních akcích, soukromých oslavách nebo při divadelních představeních.

Benešova kniha Odzadu, která je souborem jeho textů (fejetonů, úvah, sloupků a reflexí) doplněných výřezy z jeho prací (hlavně plakátů) byla v roce 2012 nominována na cenu Czech Grand Design, umístila se na 5. místě.

www.wikipedia.org