Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Celoroční jablonecký projekt “30 ro(c)ků bez opony” finišuje

05. 11. 2019 | 14:59

Třicet let letos uplyne od sametové revoluce. Výročí pádu komunismu připomíná v Jablonci kulturní projekt “30 ro(c)ků bez opony”. Vrcholí 17. listopadu. Jablonecké kulturní a informační centrum vás zve u této příležitosti na retro výstavu a koncert kytaristy Štěpána Raka.

Jablonec výstava Petr Zbranek-Svedectvi
Svědectví, foto: Petr Zbranek

Retro je v módě. Nejen pamětníky, ale i daleko mladší generaci zaujala výstava Rekreace za ROHem v kostele svaté Anny. “Jsou to hlavně dobové fotografie a artefakty z rekreačních chat v Jizerských horách a Krkonoších, které přitahují pozornost. Díky nim na vás dýchne atmosféra časů, kdy se jezdilo do našich hor především za organizovanou rekreací. Výstavu jsme otevřeli v červnu a během léta se na ni přišly podívat více než tři tísícovky návštěvníků. Přístupná bude ještě do do 17. listopadu, kdy celý projekt “30 ro(c)ků bez opony” finišuje. V kostele svaté Anny bude v tento den možné také symbolicky zapálit svíčku a zavzpomínat na události před třiceti lety, které změnily naše životy. Na závěr dne i celého projektu vystoupí kytarista Štěpán Rak,” zve Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.

V den koncertu 17. listopadu bude možné zároveň navštívit unikátní výstavu fotografií Otty Dlaboly „Svědectví 68–89 / Třicet let svobody“ v Domě národopisců Scheybalových přímo naproti kostelu svaté Anny (10–17 hodin). A od 10 do 15 hodin také výstavu „Rekreace za ROHem“, která je instalovaná přímo v kostele. Vstup na výstavy je zdarma a každý návštěvník obdrží v tento den i malý dárek. Výroční koncert spolu s oběma výstavami připomene události sametové revoluce a uctí myšlenku těch, kteří za naši svobodu často obětovali tu svou.Zotavovna Orion, LiberecProjekt "30ro(c)ků bez opony" je financovaný z programu Interreg V-A Česká republika-Polsko z Evropského fondu pro regionální rozvoj, prostřednictvím Euroregionu Nisa. Partnerem projektu je kulturní centrum „Przystań Twórcza“ v Jelení Hoře. Více info na www.30rocku.czŠtěpán RakŠtěpán Rak, světový kytarový virtuos, spoluzakládal v roce 1972 umělecké sdružení Šafrán (osobnostmi tohoto sdružení byli např. Jaroslav Hutka, Dáša Voňková, Zuzana Michnová, Karel Kryl a další). Jeho vystoupení v kostele svaté Anny si posluchače podmaní intenzitou prožitku, interpretačním mistrovstvím a absolutním splynutím interpreta a skladatele v jedné osobě, s duší hudby. Zazní kytarová zpracování jak oblíbených písní T. G. Masaryka, tak i slavných Hašlerovek. Coby pocta české státnosti jsou pak připraveny variace Tanec kolem lípy a také fantazie na českou a slovenskou národní hymnu Domov můj. Koncert se koná 17. 11. od 17 hodin a vstupenky lze zakoupit v předprodeji v turistickém infocentru v Kostelní 1/6.Karel Gott, photo©Otto DlabolaOtto Dlabola (*1944)

Málokterý Čech nemá doma desku, na jejímž obalu je fotografie Otto Dlaboly. Gott, Kubišová, Kryl, Vondráčková, Matuška, Zagorová, Šlitr, Hegerová, Bartošová, Matuška, Suchý, Pilarová, Hapka, ale také Ray Charles, Freddie Mercury, Tina Turnerová, Johnny Cash. Stovky zpěváků má ve své sbírce fotograf patřící mezi průkopníky fotografie českých celebrit.

Otto Dlabola fotografuje od svých deseti let, kdy dostal k Vánocům Altissu, boxík, který má dodnes. Od roku 1965 fotograf na volné noze. Proslavil se zejména fotografiemi interpretů populární i vážné hudby, herců a dalších osobností pro časopisy (Melodie, Ahoj na sobotu, Květy, Mladý svět, Vlasta, Koktejl, magazín MF Dnes, Instinkt, Reflex, Týden, Téma) u nás i v zahraničí.

Nafotografoval přes 200 titulních fotografií pro gramofonové desky, CD a DVD. Vydal samostatné autorské knihy Průvodce hudební Prahou, knihu o Janu Werichovi a Čechy hudební. Další fotografie publikoval ve více než padesáti knihách. Vytvořil také množství snímků na plakáty interpretů populární hudby. Bohatý archiv autora zahrnuje okolo 200 000 negativů a diapozitivů. Od srpna roku 1996 do roku 2001 psal pro časopis Fotografie magazín rubriku Sběratelství. V roce 1970 se Otto Dlabola stal osobním fotografem Karla Gotta.

TZ/Radana Schaeferová