Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cenné jablonecké varhany kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova zrestauruje firma z Německa

07. 11. 2019 | 10:07

Cenné varhany kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou zrestauruje rodinná firma Hermann Eule Orgelbau z německého Budyšína, který je partnerským městem Jablonce. Nadační fond oslovil i české firmy, které mají s restaurováním relativně moderních pneumatických varhan zkušenosti, všechny ale měly plno na několik let dopředu. Farnost si tak nakonec vybrala firmu z nedalekého Německa. ČTK to dnes řekla Irena Kreiselová předsedkyně Nadačního fondu Jablonecké varhany, který na opravu sbírá peníze.

jablonec varhany mad 05
Foto: Mad

Kostel stejně jako varhany navrhl jablonecký rodák architekt Josef Zasche. V roce 1932 varhany postavila firma Rieger-Kloss a jsou nedílnou součástí kostela. Nepřetržitě, a především bez výraznějšího zákroku, slouží liturgickému i koncertnímu účelu už 87 let. Třímanuálový pneumatický nástroj se 43 hlavními rejstříky je vybaven 2862 píšťalami od několika centimetrů až po několikametrové. "Na první pohled vypadají hezky. Stroj uvnitř i konstrukční skříně jsou ale hodně napadené červotočem. Jsou tam i kusy, kde prostrčíte do dřeva prst," řekl o stavu nástroje varhanář Bohumil Žloutek, jehož firma se o varhany stará.

Na záchranu varhan vznikl před dvěma lety nadační fond, který na nákladnou opravu sbírá peníze. Podle odhadů přijde zhruba na šest milionů korun. "Během dvou let se podařilo získat od drobných dárců díky populární adopci píšťal téměř dva miliony, další milion přislíbilo město Jablonec nad Nisou a Liberecký kraj přidá 500.000 korun," řekla Kreiselová. Proto mohli začít hledat firmu, která varhany opraví. Vybraná firma Hermann Eule Orgelbau má 150letou tradici. Pět generací varhanářů má za sebou 700 nástrojů v 15 zemích Evropy a Asie. Od 30. let se věnují i obnově starých nástrojů, kterých zrestaurovali kolem 200, mimo jiné i v Praze.Stavba vzdusnic, archiv fy EulePráce na obnově jabloneckých varhan začnou už v pátek benefičním koncertem Končíme & Začínáme. Po hudebním programu z kostelních varhan slavnostně vyjmou první píšťaly a začne tak bezmála dvouletý proces rekonstrukce největších varhan v regionu. Sbírka na varhany pokračuje.

čtk