Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká mincovna slavnostně vyrazila zlaté uncové medaile na počest Rádiu Svobodná Evropa

02. 06. 2020 | 18:10

V pátek 30. května proběhla slavnostní ražba sedmé medaile České mincovny z cyklu „Příběhy naší historie“, která je věnována rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Ta s rokem 2020 slaví jubilejní výročí 70 let od prvního vysílání do Československa. Jde o další z řady cenných medailí věnovaných opomíjeným milníkům české historie.

česká mincovna e IMG-070
Foto: Česká mincovna

Rádio Svobodná Evropa zastává v československých dějinách druhé poloviny 20. století důležitou roli a v paměti několika generací je symbolem pro necenzurované a objektivní zpravodajství. Bez přehánění lze říct, že tvoří v československé historii důležitou demokratickou instituci, která stojí v opozici vůči komunistickému režimu. I proto se Česká mincovna rozhodla toto výročí zohlednit ražbou speciální zlaté uncové medaile, která by poctila přínos rozhlasové stanice pro utváření české státnosti.

Mince se tak zařadila jako sedmá do série „Příběhy naší historie“, které věnovala Česká mincovna pozoruhodným osobnostem, činům a událostem, které si zaslouží připomínku a zvěčnění v podobě unikátních medailí z drahých kovů. Tato kolekce obsahuje už medaile připomínající skautské hnutí, Masarykovu univerzitu v Brně nebo nejstarší ZOO na území České republiky v Liberci. Poslední z řady je tak věnována 70. výročí prvního vysílání Rádia Svobodná Evropa v roce 1950 z New Yorku do Československa.Foto: Česká mincovnaSlavnostní ražba proběhla v pátek 30. května v Jablonci nad Nisou za účasti jak zástupců Rádia Svobodná Evropa, tak i České mincovny. „Jsme poctěni, že jsme mohli být svědky slavnostní ražby medaile, která vznikla u příležitosti 70. výročí prvního vysílání Rádia Svobodná Evropa pro obyvatele Československa. Tento rok oslavujeme také 25. výročí našeho příchodu do České republiky na základě pozvání od Václava Havla,“ uvedl prezident Rádia Svobodná Evropa Jamie Fly.

Averzní strana medaile je dílem MgA. Martina Daška a zobrazuje mapu střední Evropy s motivem rádiových vlny Svobodné Evropy. Reverzní stranu pak zdobí portrét Ferdinanda Peroutky, který si zapaluje dýmku a je obklopen opisem: VOLÁ HLAS SVOBODNÉHO ČESKOSLOVENSKA – FERDINAND PEROUTKA – PRVNÍ ŘEDITEL RFE. Uncová zlatá medaile je vyrobena v limitované edici 100 a každá je ručně očíslovaná a opatřená certifikátem původu.Foto: Česká mincovnaKromě zlaté uncové medaile je Rádiu Svobodná Evropa věnována ještě zlatá čtvrtuncová a stříbrná. „Medaile je vzpomínkou na naše novináře, kteří stejně jako ti současní přinášeli svobodu a naději svým posluchačům. Je to také poděkování českým obyvatelům, kteří nás poslouchali, podporovali a někteří s námi už 25 let pracují,“ dodal Fly.

TZ