Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

České sklo Lenky Morávkové se rozezní o letošní Muzejní noci v Jablonci

03. 05. 2019 | 10:40

Netradičně tradiční, tak by se dalo označit zaměření letošní Muzejní noci, která se koná v Jablonci, Liberci a Vratislavicích v pátek 17. května. Společným tématem je Návrat do budoucnosti a v Jablonci představí, jak moderní doba pracuje s tradicí.

K Muzejní noci pod Ještědem se připojuje také Dům národopisců Scheybalových spolu s přilehlým kostelem svaté Anny, které má v programové péči Jablonecké kulturní a informační centrum. “Nejzajímavější částí večera bude koncert Bohemian Cristal Instrument Lenky Morávkové. Předvede, že sklo může posloužit i jako skvělý hudební nástroj. Nejprve umělkyně prakticky návštěvníky seznámí se svým nástrojem Bohemian Cristal Instrument. Ten sama navrhla podle nástroje bratrů Baschetových Cristal Baschet a čeští řemeslníci a skláři ho vyrobili v roce 2010 v Novém Boru. S tímto unikátním ryze českým nástrojem a celou zvukovou a světelnou show Lenka již absolvovala zahraniční turné. Nová koncepce koncertu s unikátními světelnými efekty tvořenými hologramy a odrazy skla z lokálních zdrojů bude mít světovou premiéru v kostele sv. Anny v rámci Muzejní noci ve 22.30 hodin,” zve Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra. K Domu Scheybalových do Kostelní ulice však můžete vyrazit už mnohem dřív. “Program zahájí v 18 hodin jablonecké divadlo Veselé loutky se svou autorskou pohádkou Gulliver a chybět nebude ani tanec v podání místní skupiny Angel breakers. Pauzy mezi vystoupeními mohou návštěvníci strávit výrobou netradiční ozdoby či šperku z tradičních korálků nebo prohlídkou obrazů maloskalského Chagalla – Josefa Jíry,” dodává Petra Handlířová.

Všechna místa Muzejní noci pod Ještědem opět propojí historický autobus. V Jablonci bude mít zastávku na Dolním náměstí. Jezdit bude v pravidelných intervalech až do konce akce a jízdné je dobrovolné. Každý může v průběhu večera navštívit až osm zajímavých míst s bohatým programem a zasloužit si tak i novinku letošního roku – absolventskou turistickou známku. Tu budou zúčastněné instituce vydávat zdarma do vyčerpání zásob.

Program 17. 5.  – Dům národopisců Scheybalových + Kostel sv. Anny , Kostelní ⅙, Jablonec nad Nisou

18 h Gulliver – autorská pohádka divadla Veselé loutky

19 h Lenka Morávková a Bohemian Cristal Instrument – workshop

20.45 h Angel breakers

22.30 h Bohemian Cristal Instrument – koncert a světelná show

18–24 h otevřené výstavy “Josef Jíra – malíř srdcem” a “Viktor Vorlíček” (Městská galerie MY, komentovaná prohlídka), výroba moderní ozdoby či šperku, stylové občerstvení, Létající pivo, otevřeno turistické infocentru

Bohemian Cristal Instrument – Lenka Morávková

Pochází ze Železného Brodu ze sklářské rodiny a do podvědomí veřejnosti se zapsala projektem Sklo vyteklo z prasklé vany, kterým umělecky reagovala na krizi sklářského průmyslu. Ve své kariéře i studiu pak pokračovala v USA a nyní pracuje na přípravě nové show. A právě ta bude mít v rámci Muzejní noci pod Ještědem premiéru. Se svým unikátním nástrojem, který sama navrhla podle nástroje bratrů Baschetových Cristal Baschet a čeští řemeslníci a skláři ho vyrobili v roce 2010 v Novém Boru, již absolvovala zahraniční turné, vloni koncert v rámci festivalu Colours of Ostrava a letos v lednu otevřela největší showcaseový festival v Evropě, Eurosonic v nizozemském Groningenu.

Načítám...
Napiš komentář