Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Chladné ulice by rádi vyměnili za teplé úkryty. Bezdomovci nejsou vybíraví, ale ani vítaní

21. 11. 2023 | 10:33

Nastal nevlídný podzim a lidé, kteří nemají bydlení, začínají hledat teplé a suché místo, kde by přenocovali. To se dělo i v Jablonci nad Nisou, kde si vybírali vhodné místo na chodbě bytového domu, v restauraci nebo v hračkárně.

bezdomovecSpacák
ilustrační foto

Chvíli před sedmou hodinou ráno informovala dispečink Městské policie v Jablonci nad Nisou žena, že v mezipatře na schodišti jejich domu nocuje člověk evidentně bez domova. Hlídka na uvedeném místě našla ne jednoho, ale hned dvojici bezdomovců. Prý se schovali před chladným počasím a usnuli. Bez protestů však dům opustili.

Podobný problém řešili strážníci odpoledne v čínské restauraci, kde muž viditelně bez domova odmítal vyhřáté pohostinství opustit. Až uniformy v něm vzbudily respekt. Konstatoval, že se najedl a chtěl si po dobrém jídle jen chvíli odpočinout. Rozhodnutí však v nové situaci přehodnotil, posbíral si své věci a odešel.

Do třetice všeho dobrého si našel vyhřátý azyl další muž bez domova v prodejně Dětského světa. Posilněn alkoholem se však nechoval právě přívětivě ke svému okolí, usadil se na podlaze prodejny a odmítal místo opustit. Strážníci jej vyzvali k odchodu jednou, dvakrát, třikrát a pak přikročili k razantnímu postupu včetně použitých pout. Byli tak nesmlouvaví, že se opilý a vyhozený host zpět mezi dětské hračky už nevrátil.

JN/Jana Fričová