Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtyři střední školy v Jablonci nad Nisou budou bezbariérové, úpravy vyjdou na 50 milionů

11. 11. 2019 | 17:26

Čtyři střední školy v Jablonci nad Nisou budou bezbariérové. Úpravy obou jabloneckých gymnázií, obchodní akademie a střední školy řemesel a služeb přijdou dohromady na 50 milionů korun. Liberecký kraj zaplatí pětinu nákladů, většinu dají fondy Evropské unie a stát. Projekty musejí ještě schválit krajští zastupitelé řekla dnes ČTK krajská radní pro evropské projekty Radka Loučková Kotasová (ANO).

vozík
ilustrační foto

Úpravy, které zpřístupní školy i lidem s postižením či omezením, nejsou podle radní jedinými projekty, na něž chce kraj žádat evropské dotace. "Připravujeme i rekonstrukci třetího patra Jedličkova ústavu v Liberci. Vznikne zde deset nových ubytovacích jednotek s vlastním sociálním zázemím. Klienti budou moci využít i lůžkový evakuační výtah. Celkové náklady dosahují téměř 26 milionů korun," doplnila Loučková Kotasová.

Liberecký kraj chce žádat dotace také na výstavbu domácnosti pro lidi se zdravotním postižením v Nové Vsi u Chrastavy, kde se bude starat o klienty příspěvková organizace APOSS Liberec. Projekt za 52 milionů korun nahradí objekt organizace, který moderním potřebám už nevyhovuje. "Jde o další projekt transformace sociálního zařízení v kraji. Podobné projekty jsou velmi složité na přípravu, lidé v okolí se jim často brání," přiznala krajská radní.

Pomoc organizacím, které pečují o postižené, je dlouhodobě jednou z priorit Libereckého kraje. Dokončit už se podařilo transformaci ústavu v Mařenicích na Českolipsku, pracuje se na transformaci Domova Sluneční dvůr v Jestřebí. "Jsem velmi rád, že se nových prostorů dočkají další objekty. A nejde ani tak o krásu a účinnost samotných staveb, ale především o lidi uvnitř těchto zdí a cihel, o ty, kteří neměli v životě takové štěstí, ale přesto si zaslouží důstojně žít," dodal náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

čtk