Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den architektury v Jablonci pojali jako cyklovyjížďku po stavbách, jež městu daly "devadesátky"

04. 10. 2019 | 5:29

Den architektury v Jablonci nad Nisou představí v neděli zájemcům zajímavé stavby z 90. let minulého století. Prohlídku povede městský architekt David Pavlišta. Nepůjde ale o vycházku, zajímavé stavby objedou zájemci na bicyklech.

Brizky
Jedním z cílů cyklovyjížďky jsou i jablonecké Břízky.

Akce je součástí 9. ročníku festivalu Den architektury, který po celé zemi nabízí až do 7. října prohlídky jindy nepřístupných staveb a také procházky po známých i neznámých místech s výkladem odborníků.

"O formátu projížďky rozhodl fakt, že jedna ze zajímavých staveb z této doby je až v Břízkách u biatlonového kolečka. Kolo nám umožní zvládnout více zastávek po celém Jablonci, ale určitě není záměrem udělat ze Dne architektury sportovní akci. Tempo bude vlídné i pro sváteční cyklisty nebo starší spoluobčany," řekl ČTK Pavlišta. Chce zájemcům představit nejen zajímavé stavby ve městě, ale seznámit je také s aktuálními městskými plány a investicemi.

Start cyklovyjížďky bude v neděli v 15:00 na Dolním náměstí před domem, který jako sídlo pro Investiční a poštovní banku v roce 1995 adaptoval architekt Josef Faltejsek z Ateliéru 4. "Ten udělá i krátký výklad jak k domu samotnému, tak k době, v níž vznikal," doplnil Pavlišta. Cílem projížďky, která bude mít zhruba deset až 15 zastavení, pak bude podle něj právě biatlonové kolečko v Břízkách.

Do Dne architektury se letos zapojila bezmála stovka českých a slovenských měst. V Libereckém kraji nabídne komentované prohlídky o víkendu také například Česká Lípa. Návštěvníkům se otevře v sobotu dopoledne Základní škola na sídlišti Sever, jejímiž autory jsou architekti Zdeněk Zavřel a Dalibor Vokáč. Odpoledne je pak na programu procházka s autory sídliště Holý vrch postaveného v 60. a 70. letech minulého století.

Prohlídky s průvodcem čekají milovníky architektury také v Liberci. V sobotu je na programu procházka s historikem architektury a památkářem Jaroslavem Zemanem, který přiblíží stavby, jež v Liberci a širším okolí navrhnul architekt Pavel Švancer včetně libereckého bazénu. V neděli zase historička architektury a památkářka Alena Řičánková představí urbanistický a architektonický vývoj křižovatky Masarykovy a Vítězné ulice, kde stojí mimo jiné Severočeské muzeum a nedávno rekonstruovaná budova lázní, dnes Oblastní galerie.

čtk