Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Desetiletá spolupráce Jablonce a bavorského Kaufbeurenu po podepsání dokumentu pokračuje

27. 09. 2019 | 13:28

Český Jablonec nad Nisou a bavorský Kaufbeuren si letos připomínají deset let od podpisu partnerské smlouvy. Primátoři Jiří Čeřovský a Stefan Bosse podepsali letos v rámci Podzimních slavností dokument potvrzující dosavadní výbornou spolupráci a vůli v partnerství pokračovat.

jablonec přátelství mad
Foto: Mad

Kromě kulturního programu a ochutnávek lokálních specialit podepsali představitelé Jablonce nad Nisou a Kaufbeurenu, Jiří Čeřovský a Stefan Bosse, dokument stvrzující další spolupráci. „Oba primátoři předali symbolické dary – obě města zvolila sklo, což nebylo náhodné. I původní partnerská smlouva byla umístěna po obvodu skleněného válce a starostové své podpisy na místě zvěčnili pomocí brusky,“ připomíná Kateřina Hujerová, která na jabloneckém magistrátě na starosti zahraniční vztahy. Jablonec dostal darem skleněnou pyramidu se znaky obou měst a pro Kaufbeuren vznikla veliká vánoční ozdoba z hutního skla s vyrytým věnováním. „V Kaufbeurenu mají totiž jeden z největších adventních věnců v Evropě, naleznete jej každý prosinec na hlavním náměstí kolem kašny,“ vysvětluje Hujerová s tím, že na skleněných válcích v roce 2009 podepisovali partnerskou smlouvu Stefan Bosse a tehdejší jablonecký starosta Petr Tulpa.

Ačkoliv jsem smlouvu před deseti lety nepodepisoval, toto výjimečné partnerství velmi dobře znám a účastnil jsem se ho, ať už jako ředitel ZŠ Liberecká, která se druží s Gustav-Leutelt-Schule z Neugablonz, nebo jako bývalý pedagog Gymnázia Dr. Randy,“ konstatoval primátor Jiří Čeřovský.

Desetileté partnerství také připomíná současná výstava fotografií v Domě českoněmeckého porozumění v Rýnovicích nazvaná Nové pohledy, která potrvá až do 18. října. Autoři jsou členy fotokroužku Kaufbeuren. Na oslavy 10. výročí partnerství zavítal i autobusový zájezd, jenž zde strávil několik dní a který pro kaufbeurenskou veřejnost zorganizoval Spolek pro péči a městská partnerství.

Kromě Kaufbeurenu přijeli do Jablonce také zástupci další partnerských měst Jablonce, a to z Jelení Hory, Jelenohorského okresu, Budyšína, Zwickau a Ronse. Někteří prezentovali své lokální lahůdky, jiní se představili společným vystoupením, jako třeba Mladá dechovka z Jablonce a Musikvereinigung Neugablonz (Kaufbeuren). „Tato dvě tělesa spolupracují již 30 let a mají za sebou řadu společných koncertů i festivalových vystoupení. Společně si zahráli i na půdě Evropského parlamentu jako příklad dobrého partnerství,“ uzavřela Kateřina Hujerová.

Desetileté partnerství mezi Jabloncem n. N. a Kaufbeurenem se připomínalo také na půdě Poslanecké sněmovny. Tam totiž poslanec Petr Beitl přijal hosty z Bavorska. Pomyslně tak stvrdil partnerství obou měst a vyslovil podporu spolupráci, která je dobrým příkladem spolupracujících zemí ve sjednocené Evropě. „Jako primátor Jablonce jsem vždy zdůrazňoval, že za největší devizu našeho partnerství považuji to, že vznikalo odspodu na občanské bázi. My politici jsme jej před deseti lety pouze zastřešili,“ řekl Beitl.

TZ/Jana Fričová