Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky re-use centru vznikla podél silnice směrem na Horní Proseč nová alej z jeřábu muku

28. 09. 2024 | 5:46

V ulici Široká je nová alej. Podél silnice směrem na Horní Proseč je čtrnáct stromů jeřábu muku. Výsadba vyšla na 166 tis. Kč a v celé výši byla financovaná z veřejné sbírky Opětovným využíváním ke zkrášlení veřejného prostoru, do níž putuje výtěžek z prodeje předmětů v jabloneckém re-use centru ve Smetanově ulici.
 

jerab-muk-cervene-plody
Jeřáv muk, foto z www.blanokridlivpraze.cz

„Díky prodeji opotřebovaných předmětů, které by jinak skončily v popelnici, sběrném dvoře a poté třeba na skládce, se nejen omezila produkce odpadů, ale mohl také vzniknout pás zeleně, který bude přispívat k příjemnějšímu mikroklima v lokalitě a nabízet útočiště hmyzu a ptactvu,“ říká Ludmila Rosenbaumová z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu.

Jablonecké re-use centrum bylo otevřené v roce 2022, aby prodloužilo životní cyklus věcem, které by skončily v popelnici jen proto, že původní majitel již pro ně nenašel využití. „Jablonec nad Nisou se tak snaží minimalizovat vznik odpadů. Odevzdat předměty do re-use centra mohou výhradně občané města, zakoupit je za symbolické ceny však může široká veřejnost,“ upozorňuje Rosenbaumová.
Re-use centrum je ve sběrném dvoře na adrese Smetanova 91, otevírací doba je pondělí až pátek 8-17 h a sobota 8-14 h.

JN/Jana Fričová