Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dlouho plánovanou opravu v centru Jablonce zhatilo odvolání vůči stavbě, autobusy se vrátí na obvyklé trasy

18. 09. 2019 | 7:27

AKTUALIZOVÁNO: Dlouho plánovanou rekonstrukci a dostavbu sítí v křižovatce ulic Poštovní a Budovatelů v dolním centru musel Jablonec nad Nisou odložit na příští rok. Důvodem je odvolání, které proti stavbě podala čtveřice podnikatelů.

JNbudovatelu-postovni 2
Foto: SMJ

Od neděle 22. září se tak křižovatka opět otevře automobilům, jezdit znovu začne také tramvaj mezi Libercem a Jabloncem, kterou od 1. září nahradily autobusy. Od pondělí 23. září se na své obvyklé trasy vrátí i autobusy MHD. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Hajná.

Projekt zahrnoval výstavbu dešťové kanalizace, rekonstrukci havarijního stavu splaškové kanalizace a vodovodu a také výměnu a rozšíření plynového vedení. "Odvolání nabouralo původní harmonogram koordinace tří staveb, neboť s částečnou realizací se počítalo letos. Posun do příštího roku přinese mnohem větší omezení pro občany i pro firmy," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Město kvůli odvolání nemá pravomocné stavební povolení a kvůli blížící se zimě nebyla podle Chuchlíka jiná možnost než posunout zahájení všech tří akcí na příští rok.

Rekonstrukce a dostavba sítí úzce souvisí s plány na prodloužení tramvajové trati z Liberce přes centrum Jablonce na nový dopravní terminál. Výstavba nové dešťové kanalizace je podle radnice nezbytná a je vhodné ji provést společně s rekonstrukčními stavbami dalších správců sítí. Všechny projekty se musí ale podle Chuchlíka uskutečnit i bez toho, zda tramvajová trať bude či nebude prodloužená.

"Odvolání podnikatelů bylo zcela účelové. Stavbu si vzali jako rukojmí, aby zastavili prodloužení tramvajové trati," řekl vedoucí městského odboru rozvoje Otakar Kypta. Kvůli posunu realizace všech staveb na začátek příštího roku budou muset podle něj dodavatelé projektů nasadit větší množství strojů i lidí ve více úsecích najednou, aby stihli termíny. "To více omezí dopravu, zásobování i chodce. Ale jen tak můžeme stavby dle plánu dokončit v roce 2020," dodal vedoucí rozvoje.

čtk