Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do částečně zřícené školy řemesel a služeb v Jablonci se v říjnu vrátí stavbaři, vznikne zde centrum odborného vzdělávání

27. 08. 2019 | 13:26

V Jablonci nad Nisou začnou v říjnu znovu práce na posledním z osmi center odborného vzdělávání, která buduje Liberecký kraj s pomocí evropských dotací na svých středních školách. Sedm center je už hotových, poslední ve Střední škole řemesel a služeb v Jablonci by se mělo pro studenty otevřít za rok v září. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Výstavba centra se zkomplikovala, když se loni na podzim při rekonstrukci část školy zřítila a bylo nutné ji před dalšími pracemi zpevnit.

jablonec škola řemesel DSC 6823 medium
Ilustrační foto

Kvůli vážnému narušení statiky konstrukcí se loni koncem listopadu zřítila část zdi v prvním a druhém patře budovy. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se ale nic nestalo, studenti se od zahájení prací učí jinde. Podle odbornice na statiku Hany Gattermayerové byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách v budově v 80. letech minulého století. Nezavinil ji tedy nynější dodavatel stavby. O slabinách budovy nemohl podle Gattermayerové vědět, vše skrývaly omítky.

Budovu Metrostav podepřel zvenčí šesti ocelovými věžemi a zároveň zpevnil stojkami poškozená patra. Teď už je budova bezpečná a v současné době se postupně odstraňují stojky zevnitř školy. Pak bude třeba odstranit i vnější ocelové věže, aby bylo do zimy možné plně otevřít Podhorskou ulici. Tam je zatím jednosměrný provoz. Za zpevnění poškozené budovy zaplatí podle Tulpy kraj 25 milionů korun, část by ale mohla uhradit pojistka. "Nějaké peníze by se nám mohly vrátit až odstraníme a prodáme ty ocelové věže," poznamenal hejtmanův náměstek.

Po bezmála roční přestávce bude možno znovu začít pracovat na výstavbě samotného centra odborného vzdělávání. "V současné době máme příslib, že od 1. října by měly naběhnout v plném rozsahu práce společnosti BAK, která vyhrála soutěž na dokončení školy. Ve smlouvě mají devět měsíců," řekl Tulpa. V polovině příštího roku by tak samotná stavba měla být hotová, za prázdniny pak bude potřeba školu vybavit a připravit pro studenty. "Dva měsíce na vybavení nejsou mnoho, navíc tam bude vybavení, které nebude jednoduché tam dostat," dodal Tulpa.

čtk