Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do přípravy přehlídky Made in Jablonec se zapojilo 21 týmů ze 36 oděvních a bižuterních firem a středních škol

09. 01. 2020 | 18:21

Do přípravy letošní módní přehlídky libereckého Svazu výrobců skla a bižuterie Made in Jablonec se zapojilo 21 tvůrčích týmů ze 36 oděvních a bižuterních firem a středních škol. Na přípravě modelů pracovaly více než půl roku, řekl dnes ČTK předseda svazu Pavel Kopáček.

madeinJablonecMad
archivní foto Mad

Pro jedenáctou přehlídku, jejíž téma zní Double Fantasy, vytvořily dohromady 61 unikátních modelů. První přehlídka začala v jabloneckém Eurocentru v 17:00, tu hlavní ve 20:00 bude poprvé živě na sociálních sítích přenášet společnost Miss České republiky.

Lednové módní přehlídky bižuterie mají v Jablonci nad Nisou dlouholetou tradici. Ještě v době hluboké totality je začal pořádat ÚBOK (Ústav bytové a oděvní kultury), později jejich organizaci převzal koncern Jablonecká bižuterie. Po jeho rozpadu se přehlídek ujala bižuterní společnost Jablonex, když ta skončila, převzal organizaci Svaz výrobců skla a bižuterie. "Už nejde o autorské přehlídky jednoho návrháře jako v dobách Jablonexu, na přípravě modelů se podílí řada návrhářů a firem," doplnil Milan Kohout, který dnes přehlídku pořádal.

Letošní téma Double Fantasy dalo tvůrcům oděvních a bižuterních modelů možnost dát v plné míře průchod svému umění a fantazii. "V podstatě letos dostali ve své tvorbě volnou ruku, což se jim málokdy stává. Jsme potěšeni zájmem oděvních i bižuterních tvůrců účastnit se tohoto projektu. Chceme představit umění a kreativitu našich předních designérů a řemeslnou zručnost tvůrců modelů. Svět módy je stále rychlejší a náročnější a uplatní se jen ti nejlepší," dodal Kopáček.

Přehlídka je letos součástí doprovodného programu Mezinárodního trienále skla a bižuterie Jablonec 2020, i když oficiálně začíná jeho program v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie až 19. března. Na šesti výstavách trienále představí více než stovku českých, zahraničních firem, studií a výtvarníků. Přehlídkou zároveň začal letošní program projektu Libereckého kraje - Křišťálové údolí. Ten je zaměřený na podporu cestovního ruchu a jeho cílem je přilákat do kraje víc návštěvníků a představit jim právě um zdejších výrobců skla a bižuterie.

čtk