Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do školních lavic dnes v devíti jabloneckých základních školách zasedlo přes 470 prvňáčků 

02. 09. 2019 | 13:03

AKTUALIZOVÁNO: Školní rok 2019-2020 je nástupním rokem pro více jak 470 jablonecký dětí. Je to o skoro 40 žáčků více než v uplynulém školním roce 2018-2019. Děti přivítali ve školních lavicích i představitelé města.

JNKroupaškola
Foto: SMJ

„Město Jablonec nad Nisou je zřizovatelem devíti základních škol, ve kterých se otevřelo dvacet prvních tříd, do jejichž lavic usedlo 473 dětí,“ říká náměstek primátora David Mánek, který přivítal prvňáčky v budově ZŠ 5. května v Sokolí ulici, s tím, že přesné počty prvňáčků se budou ještě upřesňovat. „Přeji dětem, aby se jim ve škole líbilo. A zároveň bych rád zdůraznil, že vzdělávání není pouze o školních známkách. Škola může dětem nabídnout mnohem víc,“ dodává David Mánek.

Primátor Milan Kroupa zašel do dvou prvních tříd základní školy v Pasířské ulici. Svůj první školní den si prvňáčci užili ještě za doprovodu rodičů i prarodičů. „Nástup dítěte do první třídy základní školy přináší zásadní změny nejen do života dítěte, ale klade zvýšené nároky také na nás rodiče. Vím, o čem mluvím, prožil jsem si tento důležitý milník pětkrát. Dnes jsem v očích dětí, které jsem přivítal v jejich první školní den, viděl radost, očekávání, ale i drobné obavy z nového prostředí a z nové role žáků,“ říká primátor Milan Kroupa.

Období školního vyučování ve školním roce 2019/2020 začíná v pondělí 2. září 2019. Výjimkou je ZŠ Liberecká, která přivítá své žáky dle plánu o 14 dní poději. „Základní škola Liberecká zahájí školní rok až v pondělí 16. září. Ve škole probíhají dokončovací práce spojené s rekonstrukcí učeben a kabinetů přírodopisu, fyziky a chemie a také dílen. Zcela nová bude třída pro výuku cizích jazyků,“ uzavírá náměstek primátora Jakub Chuchlík, který přivítal prvňáčky v jablonecké ZŠ Šumava.

V Kokoníně přivítal prvňáčky preventista městské policie

V Jablonci nad Nisou nastoupilo během prvního školního dne k přechodům pro chodce jedenáct strážníků městské policie (MP). Do kokonínské základní školy pak přišel prvňáčky pozdravit a předat drobné dárky preventista MP Miloslav Lejsek.

„Na bezpečnost dětí dohlížíme u vybraných přechodů v blízkosti základních škol už tradičně nejen v první školní den, ale během celého školního roku. Dnes bezpečnost dětí hlídalo 11 strážníků,“ konstatoval Miloslav Lejsek z MP v Jablonci nad Nisou s tím, že městská policie společně s humanitním odborem věnovala dětem reflexní prvky: „Protože v dopravním provozu je pro bezpečnost důležité být viděný,“ dodává.

Městská policie přichází do mateřských, základních a středních škol v průběhu celého školního roku, a to v rámci prevence kriminality. Pro děti různých věkových skupin připravuje besedy a přednášky šité na míru. Od ledna do května loňského školního roku jich bylo více jak třicet. „První stupeň, tedy děti od prvních do pátých tříd, vzděláváme na téma doprava. Mluvíme o povinnostech chodců a cyklistů, učíme je povinnou výbavu kola atd.,“ prozrazuje preventista městské policie Miloslav Lejsek. Pro žáky pátých tříd jsou určené přednášky o kyberšikaně a počítačové kriminalitě. „Se sedmáky mluvíme o tabákovém zákoně, vysvětlujeme jim fungování městské policie a stálicí je dopravní výchova,“ připomíná.

Že výchova k bezpečnému chování je důležitá, o tom svědčí i výsledky letních preventivních akcí zvaných Kolo. „Ačkoliv je pořádáme o prázdninách už dlouhodobě a pravidelně, stále nacházíme hříšníky. Zkoumáme vybavení kola a nošení bezpečnostních helem a výsledky jsou stále smutné,“ uzavírá preventista jablonecké městské policie Miloslav Lejsek. Letos v červenci při preventivní kontrole obstáli jen dva ze zastavených 34 cyklistů, v srpnu pak jen pět z dvaapadesáti.

JN/Jana Hajná