Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dobrovolní hasiči z Pasek a Kokonína si zaslouží uznání a ocenění za zásah v Hřensku

02. 10. 2022 | 8:06

Jablonečtí radní na svém zatím posledním zasedání rozhodli o odměnách dobrovolným hasičům z Jabloneckých Pasek a z Kokonína. Každému dle usnesení rady připadne odměna ve výši tisíc korun za jeden den zásahu. Celkem se vyplatí téměř 90 tis. korun, tou nejvyšší odměnou je 11 tis. korun pro Mirko Šikolu.

hasičTwUK
Ilustrační foto z twitteru HZS Ústeckého kraje

„Dobrovolní hasiči z Jabloneckých Pasek a Kokonína se na základě výzvy krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje podíleli od 26. července do 12. srpna na hasebních a likvidačních pracích v Hřensku. Jejich práce spočívala v ochraně obydlí, v zajišťování kyvadlové dopravy vody, kácení stromů, monitoring či týlové práce,“ říká Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení Magistrátu v Jablonci nad Nisou. Město vyplatí na odměnách celkem 89 tis. korun. Náklady jsou součástí účelové neinvestiční dotace z Ministerstva vnitra.

Jablonecký primátor Jiří Čeřovský pozval hasiče, kteří se účastnili likvidace požáru v Hřensku na neformální setkání. Tam se dozvěděl hrubou statistiku: v uvedeném termínu zasahovalo v Hřensku 24 hasičů z Jabloneckých Pasek a Kokonína, kteří během 12hodinových služeb odpracovali 1034 hodin, velká cisterna s vodou najezdila asi 1400 kilometrů, s vozem, kterým zachraňovali obyvatele, najezdili asi 4500 kilometrů, škody na výstroji se vyšplhaly na 300 tis. korun a na použité technice vznikly škody za 150 tis. korun.

JN/Jana Matěchová