Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domácnosti v Jablonci zaplatí v příštím roce za teplo stejně, byť by mělo kvůli snížení DPH zlevnit

13. 12. 2019 | 17:14

Domácnosti, které jsou v Jablonci nad Nisou napojené na centrální vytápění, zaplatí příští rok za teplo stejně jako letos. Včetně daně z přidané hodnoty budou platit podle dohodnutého tarifu 584 nebo 599 korun za gigajoule. ČTK to dnes řekla Markéta Hozová, mluvčí společnosti Jablonecká energetická, která ve městě teplo dodává.

teploDomova
ilustrační foto

Ve skutečnosti teplo zdraží, ale od Nového roku sazba DPH u tepla klesne z 15 na deset procent a tento rozdíl si dodavatel tepla ponechá.

V sousedním Liberci teplo díky snížení DPH o čtyři koruny na gigajoulu zlevní, tamní odběratelé přesto zaplatí víc než jablonečtí - 646 korun za gigajoule. Zlevnění tepla v Jablonci by podle primátorova náměstka pro rozvoj Petra Roubíčka (ODS) měla přinést instalace kogeneračních jednotek u vybraných zdrojů. Na projektu za 80 milionů korun spolupracuje Jablonecká energetická s firmou ČEZ Energo. V plánu je pět jednotek o celkovém výkonu 2600 kWe a dokončené by měly být v příštím roce.

Jablonecká energetická zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci nad Nisou od roku 1994. Jejím jediným vlastníkem je od poloviny roku 2013 Jablonec, který za 203 milionů korun odkoupil většinový balík akcií od MVV Energie CZ. Dalších 264 milionů korun stála modernizace zastaralé a ztrátové parovodní soustavy centrálního vytápění ve městě. Jablonecká energetická na projekt získala zhruba padesátimilionovou dotaci, část dala z vlastních zdrojů a část z úvěru. Přispěl i Jablonec.

Loni teplárna uskutečnila zakázky za 94,3 milionu korun, její hospodaření skončilo ztrátou 6,44 milionu korun způsobenou teplou zimou a likvidací nepotřebného majetku. Na centrální vytápění je dnes v Jablonci napojena více než třetina domácností a desítky firem a institucí. "Zájem o připojení stoupá. O znovu připojení k soustavě se začali zajímat i zákazníci, kteří se v minulosti odpojili a investovali do vlastních kotelen, které jsou nyní na hranici životnosti," dodal Boris Pospíšil pověřený řízení společnosti.

čtk