Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dům pro seniory v Palackého ulici ve Mšeně se 104 byty za sebou má rekonstrukci. Vypomohla dotace

23. 01. 2020 | 5:41

Rekonstrukce Domu pro seniory v Palackého ulici je hotová. Na rozsáhlý projekt za 32 milionů korun získalo město bezmála deset milionů z Operačního programu Životní prostředí. Hlavním cílem bylo snížit energetickou náročnost objektu, kde je více než sto bytů, řekl ČTK náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

JNbyty
Foto: SMJ

"Stavba to byla velmi rozsáhlá a technicky náročná. Zateplovala se fasáda, podlahy, střecha, budovalo se odvětrávání s rekuperací. Nová jsou okna, vstupní i balkonové dveře, proměnou prošly také samotné balkony," vyjmenoval Roubíček práce, které se na domě dělaly. Úpravy by podle něj měly snížit spotřebu energií o více než polovinu.

Ještě na začátku 90. let měl pětačtyřicetitisícový Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Zpočátku radnice prodávala byty jednotlivě, protože jí ale v některých domech zůstaly jednotlivé byty, v dalších etapách už prodávala jen celé domy. Cílem prodeje bylo snížit náklady na správu a obnovu bytového fondu. Aktuálně tak město vlastní zhruba 800 bytů.

Loni radnice vyčlenila deset milionů korun na modernizaci bytů, které byly kvůli špatnému stavu delší dobu prázdné. Byly vybydlené, elektřina i plyn byly odpojené, propadlé byly revize. Byty potřebovaly nové koupelny a kuchyně, někde dělníci vyklízeli i hromady odpadků. Opravit nechalo město dvě desítky bytů od garsonek po třípokojové byty.

Dům se 104 byty se rekonstruoval od června do září loňského roku, celkové náklady stavby vystoupaly do výše 32 mil. korun. „Prostřednictvím Ministerstva životního prostředí jsme obdrželi koncem loňského roku na účet města dotaci EU v plné možné výši, a to 9,6 mil. korun. Realizovanými opatřeními se v objektu sníží spotřeby energie o 52,34 %,“ doplňuje vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová.    

JN/Jana Fričová, čtk