Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fasádu přístavby jabloneckého muzea doplní skleněný prvek podle návrhu Terezy Šváchové

25. 01. 2024 | 19:49

Fasádu státního Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou doplní skleněný prvek podle návrhu Terezy Šváchové z architektonického studia uncut. Bude na takzvaném Pelantově schodišti, což je 60 let stará betonová přístavba hlavní budovy muzea. Porota v soutěži vypsané loni v listopadu vybírala z devíti výtvarných návrhů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ředitelka muzea Milada Valečková.

jablonec muzeum Pelantovo schodiště 05
Muzeum v Jablonci, Pelantovo schodiště, foto: MSB

"Naprostá většina uchazečů přistupovala k objektu velmi citlivě, s úctou k původnímu návrhu jabloneckého architekta Karla Pelanta," uvedla Valečková.

Tereza Šváchová uspěla s návrhem umístit na betonové plochy dichroické sklo, které selektivně odráží různé vlnové délky, zatímco jiné propouští. Na první pohled bezbarvé sklo tak může měnit barvy i odrážet více odstínů v závislosti na úhlu pohledu a okolních světelných podmínkách.

Za velmi zdařilý porota označila i návrh, který skončil na druhém místě. Dvojice Markéta Váradiová a Iva Kolorenčová navrhovala pokrytí celé fasády bílou metalickou barvou s plnivem ze skleněných střípků. Na třetím místě byla Zuzana Kantová s kresbou vytvořenou fluorescenční barvou s UV filtrem, která by byla viditelná pouze v noci a přes den by fasáda zůstala čistě bílá.

Na fasádě by nový prvek měl přibýt do několika měsíců, muzeum ho chce veřejnosti oficiálně představit při muzejní noci 17. května při oslavách 120. výročí vzniku.

čtk