Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Festival Jablonecké tóny zahájí soubor čtyř violoncellistů

11. 05. 2019 | 8:13

Více než čtyři desítky koncertů a dalších akcí nabídne přes léto v Jablonci nad Nisou nový festival Jablonecké tóny, který navazuje na projekty Město plné tónů a Rok české hudby. Program začne už 28. května odpoledne Klavír pod širým nebem, v němž se představí klavíristé ze základní umělecké školy. Večer pak festival zahájí koncert v Eurocentru. Téměř všechny akce festivalu budou volně přístupné, řekl dnes ČTK náměstek primátora David Mánek (ANO), který nad festivalem převzal záštitu.

Pro zahajovací koncert se podle Mánka podařilo získat Prague Cello Quartet. "Jedinečný český soubor čtyř violoncellistů nabídne publiku koncertní show složenou nejen ze známých skladeb klasických mistrů, ale také z populárních filmových melodií nebo jazzových, popových či rockových hitů," poznamenal primátorův náměstek. Prague Cello Quartet (PCQ) tvoří absolventi pražské Hudební akademie Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč a za sebou má řadu individuálních úspěchů i účasti na prestižních domácích i zahraničních festivalech.

Program festivalu bude už 30. května pokračovat v Klubu Na Rampě divadelním představením Holky Elky, o den později se na náměstí před jabloneckou radnicí představí v komponovaném programu žáci základní umělecké školy. Večer pak v kostele sv. Anny zazní oratorium Mesiáš a další díla George Friedricha Händela v podání dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude! a Krása Quartetu. Poslední koncert festivalu se uskuteční 13. září.

Jablonecké tóny pořádá město ve spolupráci s Eurocentrem, Jabloneckým kulturním a informačním centrem a Základní uměleckou školou Jablonec nad Nisou. V přípravě je zatím 42 akcí, které se budou konat převážně na Mírovém náměstí a letní scéně Eurocentra. Hudbou ale budou žít i jablonecké kostely, hrát se bude také třeba na molu jablonecké přehrady. "Koncert na molu by měla zajistit základní umělecká škola, ještě řešíme nějaké detaily. Vystoupení by mělo být v září a děti budou zpívat i z dračích lodí," prozradil Mánek.

čtk