Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Finance ze zrušených programů budou uložené v rezervě. Později se z nich podpoří povolené kulturní akce 

21. 03. 2021 | 14:38

Zastupitelé zrušili dotační program na podporu kulturních akcí nebo jejich cyklu z městského rozpočtu. Důvodem jsou další dopady pandemie a vládních opatření. Prostředky alokované v letošním rozpočtu se přesunou do rezervy Covid, což umožní kulturní pořady v případě uvolněných restrikcí podpořit.

JNdivperformance
Ilustrační archivní foto z jabloneckého divadla: Mad

„Nebylo to vůbec lehké rozhodnutí. Už loni jsme byli nucení v souvislosti s pandemií, nouzovým stavem a očekávanými výpadky příjmů do rozpočtu dotační programy na podporu kulturních i sportovních akcí zrušit. Pro letošní rok jsme zvýšili objem finančních prostředků ve všech dotačních programech. Kvůli dalším možným dopadům pandemie a vládních opatření na pořádání akcí v roce 2021 nebyl vyhlášený dotační program na jejich podporu. V dotačním programu na podporu kulturních akcí nebo jejich cyklu byl finanční objem snížený. O zbývající finance byly v obou oblastech navýšené dotační programy na činnost a pro sport byla vytvořena rezerva Covid ve výši 300 tis. korun,“ vysvětluje náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Do dotačního programu na podporu celoroční činnosti v kultuře přišlo 28 žádostí v celkovém objemu mírně přesahujícím tři milióny korun. V dotačním programu na podporu kulturních akcí nebo jejich cyklu podalo 24 subjektů 44 žádostí za téměř dva milióny korun.

„Přesunutí finančních prostředků do rezervy Covid umožní bez problémů podpořit akce, jež se budou moci konat, a současně mít určitou kontrolu nad tím, aby město přispívalo jen na ty, které nebudou vzájemně kolidovat ani mezi sebou, ani s těmi, jejichž pořadateli budou městské organizace. Současně subjekty nebudou muset žádat o změny již uzavíraných dotačních smluv,“ doplňuje vedoucí oddělení kultury a sportu Miroslav Šourek.


JN/Jana Fričová