Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Firma usilující o čínský trh patří mezi 500 nejvýznamnějších exportérů v České republice

11. 12. 2019 | 5:30

Na čínském trhu se snaží prosadit jablonecká společnost MALINA-Safety. Rodinný podnik vyrábí filtračně-ventilační systémy CleanAIR, určené pro osobní ochranu v průmyslu, filtry ale dodává také například české armádě.

schAR3
Firma se v Jablonci proslavila i jako ta, která nechala spadnout sousední zámeček. Foto: archiv

Firma patří mezi 500 nejvýznamnějších exportérů v České republice, na tuzemském trhu prodává jen zhruba 15 procent produkce, zbytek jde do zahraničí, zejména do evropských zemí.

"Obchodujeme také v Indii, dodávali jsme už například i do Peru nebo Chile, kontakty jsme navázali v Brazílii," řekl při dnešní návštěvě ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) výrobní ředitel společnosti Vítězslav Puc. Už pět let podle něj firma obchoduje na čínském trhu, kde má prostředníky. "Zvažujeme založení vlastní společnosti," řekl Puc. Jde podle něj o perspektivní trh, i když problematický z pohledu ochrany duševního vlastnictví. I MALINA-Safety se už setkala s čínskými kopiemi svých výrobků.

Petříček dnes firmě nabídl pomoc prostřednictvím zastoupení, která Česká republika v Číně má. "My nabízíme celou řadu služeb pro české exportéry, ať už se to týká prvních informací v tom daném teritoriu, možnost účasti na veletrzích. Naše ambasády a konzuláty jsou připraveny zodpovědět otázky, podpořit exportéry se snažíme i ve spolupráci s Hospodářskou komorou a Svazem průmyslu a dopravy prostřednictvím ekonomické diplomacie," řekl ministr zahraničí. Zajistit lze podle něj třeba i právní poradenství.

MALINA-Safety vznikla v roce 1990 jako výhradně obchodní společnost se zaměřením na svařovací techniku. Postupně se ale zaměřila i na vlastní vývoj a výrobu filtračně-ventilačních systémů CleanAIR, kterými se prosadila i ve světě. Z garáže postupně vyrostla a dnes zaměstnává více než sto lidí v jednosměnném provozu. Loni uskutečnila zakázky za více než 287 milionů korun a hospodaření skončilo ziskem před 41 milionů korun. Zakázek přibývá a současné prostory už firmě nestačí, připravuje proto rozšíření areálu.

čtk