Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Firmou roku Libereckého kraje se stal výrobce skleněných komponentů EcoGlass

22. 09. 2021 | 5:34

Jablonecký výrobce skleněných komponentů pro osvětlení EcoGlass se stal v Libereckém kraji letošním vítězem soutěže Firma roku. Mezi živnostníky krajské kolo vyhrála Andrea Anna Ježková, která má v horním centru Liberce obchod s výtvarnými potřebami. Výsledky krajského kola 16. ročníku této soutěže organizátoři vyhlásili v úterý v Liberci. Vítězové postoupili do celorepublikového finále, které se bude konat 7. prosince v Praze na Žofíně.

ecoglass
Foto z www-ecoglass-optic.com

EcoGlass na trhu působí 30 let, postupem času se z čistě vývojové společnosti stala i výrobní. Vyrábí skleněné komponenty pro osvětlovací aplikace pro automobilový průmysl, letištní osvětlení ranvejí, pouliční osvětlení nebo pro solární energetiku. "Máme 55 zaměstnanců a roční obrat je pod hranicí 200 milionů," řekl dnes ČTK zakladatel firmy Jiří Kočárek.

Podle něj byl pro firmu kritický loňský rok v důsledku koronavirové pandemie. "Automobilky byly zastavené. My dodáváme komponenty do reflektorů, to znamená, že ani výrobci reflektorů od nás nekupovali. Takže jsme měli lidi doma, využili jsme částečně podpory na zaměstnanost a museli jsme se věnovat vývoji jiných programů, jiných projektů, abychom měli letos co dělat," uvedl Kočárek. Podle něj se díky tomu jejich závislost na automobilovém průmyslu snížila. "My jsme dělali pro auta 70, možná 75 procent výroby a dnes je to tak asi polovina. A možná to jde ještě dolů," řekl Kočárek. Podle něj nárůst zaznamenali v několika oblastech, ve výrobě skleněných dílů pro vzletové přistávací dráhy a zejména ve výrobě komponent pro solární energetiku a výrobu takzvaného zeleného vodíku. "Tam je největší růst v tomto oboru," dodal.

Na druhém místě v krajském kole soutěže skončila liberecká firma Nordbeans, která se zabývá pražením výběrové kávy. Třetí byla liberecká společnost Black Mountain vyrábějící originální dámské oděvy.

Vítězná živnostnice má nedaleko liberecké radnice prodejnu Výtvarky s nabídkou potřeb a materiálů pro různé výtvarné techniky, kresbu, malbu a také všemožné rukodělné techniky, jako je například vyšívání, drhání, modelování, pletení košíků, plstění, výroba mýdel či svíček. Druhé místo získala Eva Hrstková z Vratislavic nad Nisou, která se věnuje šití outdoorového oblečení a spacáků. Třetí příčku obsadil Tomáš Janoušek ze Smržovky, který před rokem začal vyrábět gravírované štítky a etikety na oblečení, stroje i nábytek.

Loni se vítězem krajského kola této soutěž v Libereckém kraji stala společnost TITAN - Multiplast, která se věnuje výrobě plastových polotovarů. Titul Živnostník roku Libereckého kraje si odnesl Jiří Haidl vyrábějící repliky historického skla.

čtk