Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Generace S.V.U. Mánes otevře  kostel sv. Anny. Spolek výtvarných umělců vznikl v roce 1887 a existuje dodnes

24. 06. 2021 | 5:35

Jedinečné spojení duchovního světa se světem výtvarného umění nabídne nová výstava v nejstarším jabloneckém kostele. Prostory zaplní obrazy, sochy a další umělecká díla Spolku výtvarných umělců Mánes. Výstava bude otevřena v době letních prázdnin každý den a nabídne v podstatě představení celé moderní české výtvarné kultury.

generace-vystava
Foto: JKIC

Reprezentativní výstava s názvem “Generace S. V. U. Mánes” by měla navázat na loňskou velmi úspěšnou přehlídku obrazů České krajinomalby ze sbírky Kooperativy. Je symbolickým setkáním v roce 90. výročí narození profesora Stanislava Hanzíka významného českého sochaře a člena s.v.u. Mánes. První návštěvníky přivítá už o Muzejní noci, v pátek 25. června. “Kostel svaté Anny má jedinečnou atmosféru, a i když o původní interiér vinnou komunistického režimu zcela přišel, je místem, které patří ke kulturnímu a historickému dědictví Jablonce. Je nám ctí, že může nyní hostit díla umělců jako je Mikoláš Aleš, Slavíček nebo Špála,” říká za organizátory Petr Vobořil, ředitel p.o. Kultura Jablonec.

Foto: JKICSpolek výtvarných umělců Mánes dokázal vznikl v roce 1887 a existuje dodnes. Za více než 120 let své existence stmelit k jedinečným tvůrčím činům mnoho vynikajících umělců, nejen výtvarníků a dokázal oslovit nové a nové generace soudobým projevem malířským i sochařským, přinesl nejskvělejší výtvory architektonické a etabloval i disciplíny jako design, fotografii či typografii.

Přítomná výstava přinese zhuštěný přehledový pohled na jednotlivé historické úseky, generační hnutí a představí osobnosti typu Antonína Slavíčka, Miloše Jiránka, Jana Preislera, Jindřicha Pruchy, Václava Špály či Toyen. Divák bude moci nahlédnout do tvorby zakladatelské Generace devadesátých let až po současná umělecká díla, kde se představují odlišné osobnosti a velmi různorodý výtvarný projev například od Emila Cimbury, Stanislava Hanzíka, Petra Císařovského, Ivana Exnera, Jaromíra Rybáka, Blanky Valchářové, Markéty Jírové a nedávných či současných absolventů Adama Kašpara, Ivany Mrázkové nebo Jakuba Čušky.

Členy spolku byli od samého počátku ti nejlepší výtvarní umělci své doby. Prvním starostou se stal Mikoláš Aleš a spolek se hned při vzniku přihlásil k odkazu Josefa Mánesa.

Namátkou umělci blízcí našemu regionu:

Nepasický Jiří, malíř (Velké Hamry) | Jíra Josef, malíř (Malá Skála) | Sucharda Stanislav, sochař (Nová Paka) | Vik Karel, malíř a grafik (Hořice, Turnov) | Feyfar Zdenko, fotograf (Jilemnice) | Hubáček Karel, architekt (Praha, Liberec) | Jiroudek František, malíř (Lhota u Semil) | Jírová Markéta, malířka (dcera malíře Josefa Jíry) | Karoušek Ladislav, malíř (Turnov) | Kaván František, malíř (Víchovská Lhota u Jilemnice) | Nejedlý Otakar, malíř (Roudnice nad Labem)

GENERACE S.V.U. MÁNES - výstava
Kostel sv. Anny, Kostelní ⅙, Jablonec nad Nisou, do 2. 10. 2021
červenec–srpen: všední dny 10–12.30 a 13–18 hodin, víkendy a svátky 10–13 hodin

Podrobnosti, info o vstupném a předprodej na www.kulturajablonec.cz

Pořadatel: Kultura Jablonec, p.o.
Partneři výstavy: Spolek výtvarných umělců Mánes, Kooperativa a.s. (zápůjčka části děl)

TZ JKIC/Radana Schaeferová