Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachov nabídne um nových zvonů, nasvícený mamutí můstek i sjezd s pochodněmi

21. 12. 2022 | 13:24

Vánoční týden v Harrachově nabídne návštěvníkům nejen upravené sjezdovky a běžecké tratě, ale také koncerty, výstavy i osvětlený mamutí můstek.

harachovzvony
Ruch kolem nových zvonů v Harrachově vrcholil na jaře, o Vánocích budou slyšet poprvé. Foto z www.kudyznudy.cz

“Vánoční týden nám začne už dnes večer koncertem Jany Vébrové. Na koncert srdečně zvu do našeho kostela Sv. Václava od 18 hodin. Před koncertem a po koncertě bude výjimečně otevřený také vstup na půdu kostela, kde je připravena malá výstava,” prozrazuje místostarosta Tomáš Ploc.

Jedná se o stálou expozici, která je přístupná vždy kolem veřejných akcí v kostele, nikoli bohoslužeb, spíše koncertů a dalších slavnostních setkání. “Do budoucna plánujeme otevřít návštěvníkům také samotnou věž kostela se zvony. Momentálně ale řešíme otázky bezpečnosti a technického zajištění, protože přeci jen prostor na věži je velice malý. Jenom připomenu, že zvony se do našeho kostela vrátily letos v květnu, jsou tři a kromě toho, že září novotou, také báječně zní,” připojuje se Radek Pilař ze Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu v Harrachově. Na výstavě můžeme vidět předměty, které byly nalezeny v kostele či jeho blízkosti, ale nejsou součástí výzdoby kostela. S nápadem přišel pan farář Ivo Kvapil, který podobné výstavy viděl v kostelech v zahraničí.

V tom Harrachovském uvidíme například dřevěného Krista nebo část křížové cesty, původní dřevěný rumpál ke zvonům. “Historicky největší hodnotu pak má torzo původního skleněného zvonu, který byl v kostele zavěšený. I ten chceme do budoucna obnovit,” prozrazuje Pilař.

Na podzim letošního roku se vrátil původní skleněný zvon do kapličky Sv. Alžběty. Ta je volně přístupná veřejnosti a krásně nasvícená. A když už jsme u adventního nasvícení, pak musíme zmínit naši harrachovskou raritu - nasvícený mamutí můstek. “Ani v letošním roce nevynecháme a od štědrého dne do Silvestra tak mohou návštěvníci Harrachova vidět krásně nasvícený můstek, který ční nad městem,” říká starosta Tomáš Vašíček. Vánoční atmosféru nám celý vánoční týden podbarví i tradiční trhy, kde si u stánku můžete zakoupit něco dobrého a voňavého a jen tak se projít podvečerním městem.

Harrachov i v letošním roce slibuje perfektně upravené sjezdovky i běžecké tratě, které vás vyvezou až na hřebeny Krkonoš. Již tradičně u nás máme den před silvestrem, tedy 30. prosince skialpový závod SkiMo

- Harrachovská noc pod hvězdami. Start je v 17.30 večer, jedná se tedy o noční závod, ukončení je tradičně v 22 hodin. Akce je zajímavá také divácky, někteří závodníci nosí svítivé kombinézy, samotný start je určitě zážitek.

“Na silvestra zveme všechny návštěvníky na tradiční silvestrovský sjezd s pochodněmi. Jedná se o exhibici našich nejlepších lyžařských instruktorů, kdy po ukončení provozu odpoledního lyžování sjíždí po sjezdovce na Čertovu horu se zapálenými pochodněmi. Je to mnohaletá tradice a určitě doporučuji,” říká starosta Tomáš Vašíček.

Silvestr je také posledním dnem, kdy je v Harrachově nasvětlený mamutí můstek, a to je pohled který mne vždy znovu fascinuje. Můstek uvidíte již při vjezdu do centra města od Kapličky Sv. Alžběty

Největší zimní sportovní událostí v roce 2023 bude závod SkiTour. To je organizátor Jizerské padesátky, který od roku 2023 své portfolio závodů rozšiřuje o závod v Harrachově. Bude to druhou březnovou sobotu a bude to zároveň zakončením celého seriálu SkiTour 2023, takže nebude chybět bohatý kulturní program.

V současnosti jsou již otevřené registrace. Letošní zimu samozřejmě nebudou chybět tradiční akce, jako je příjezd krakonoše okolo prvního jarního dne, nebo hned zkraje ledna Youth Cup, což je mezinárodní soutěž mládeže v Severské kombinaci.

TZ Harrachov