Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasičská zbrojnice v Kokoníně může vzdorovat mrazu. Tzv. zodolnění bude financováno z evropských peněz

24. 10. 2020 | 18:28

Stavební proměnou by měla projít kokonínská hasičská zbrojnice na základě projektu Zodolnění hasičské zbrojnice JSDHO Kokonín, na který Jablonec získal dotaci z evropských fondů i státního rozpočtu. Realizovat by se mělo příští rok, celkové náklady jsou odhadnuté na 3,4 mil. korun, dotace z EU a státního rozpočtu přesahuje 3 mil. korun a město by se mělo podílet částkou necelých 341 tisíc korun. 

hasforevervyska
ilustrační foto

„Cílem projektu je, jak říká jeho název, zodolnění stanice IZS pro řešení mimořádných událostí, tzn. zvláště při sněhových kalamitách, které mají negativní dopad na infrastrukturu dopravy, průmyslu, obytné i veřejné budovy a tím na život obyvatel,“ vysvětluje náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček. Realizace je plánovaná na příští rok, celkové náklady jsou 3,4 mil. korun, příspěvek z EU činí 85 %, což je 2,9 mil. Kč, stát přispěje 5 % a spoluúčast města je 10 %, tedy necelých 341 tisíc korun. 

Projekt řeší stavbu a stavební úpravu vnějších prostor požární zbrojnice i její vybavení. „Provedené úpravy zajistí podmínky pro rychlý výjezd jednotky,“ vysvětluje vedoucí oddělení dotačního Iveta Habadová. Kokonínská hasičská zbrojnice získá zateplenou fasádu včetně nových vrat, vstupních dveří a některých oken. Hasiči budou mít větší šatnu, kde si budou moci po zásahu usušit oděv. Rozšíří se také nástupní plocha před zbrojnicí. „Budovu je nutné vybavit záložním zdrojem elektrické energie pro akceschopnost jednotky při výpadku dodávek elektřiny,“ dodává náměstek Roubíček.

Projekt zodolnění hasičské zbrojnice se začal připravovat už v roce 2016 a o dotaci město žádalo o rok později z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) – STANICE IZS. „Ačkoli byl projekt vyhodnocen kladně, tak kvůli malé alokaci finančních prostředků byl zařazen do zásobníku těch náhradních,“ uzavírá Iveta Habadová.

JN/Jana Fričová