Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hygienici odebírali poprvé v letní sezoně vzorky vody na jablonecké přehradě. Minulý týden kontrolovali Máchovo a Hamerské jezero

29. 05. 2023 | 12:45

Poprvé v letošní letní sezoně kontrolovali hygienici kvalitu vody v přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou. Sledování jakosti koupacích vod začalo i na dalších přírodních vodních plochách. Minulý týden odebírali hygienici vzorky na Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku, voda je tam zatím čistá. Novinářům to dnes řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

vodajablonec4
Foto: Artur Irma

Jablonecká přehrada patří k oblíbeným rekreačním vodním plochám, za pěkného počasí tam míří nejen tisíce místních, ale i lidé z okolí včetně sousedního Liberce. Kvalitu vody kontrolují hygienici každé dva týdny, vodu odebírají na dvou místech - na plážích U Kiosku a U Prutu. Dnešní odběry ukázaly, že v jihovýchodní zátoce U Kiosku má voda navzdory chladným ránům 18 stupňů Celsia a průhlednost větší než jeden metr, v normě je i pH vody.

Foto: Artur IrmaVoda se odebírá z hloubky 30 centimetrů na několika místech, v laboratořích pak zjišťují mikrobiologické znečištění a obsah toxických sinic nebo chlorofylu. "V případě mikrobiologického stanovení sledujeme dva ukazatele - jsou to Escherichia coli a intestinální enterokoky. Tyto ukazatele jsou indikátory fekálního znečištění," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová. Zmíněné bakterie se ve vodě běžně vyskytují, v případě přemnožení mohou způsobovat průjmy a citlivější jedinci mohou mít i vyrážky.

Na výsledky podrobných rozborů vody si musí hygienici počkat. "Laboratoř to vyhodnocuje do tří dnů," doplnila Loosová. Informace o kvalitě vody zveřejňují hygienici každý pátek na webu, lidé je ale najdou i na informačních tabulích přímo u přehrady. "Jsou tam i základní informace o ploše, informace o kvalitě vody i historické a také aktuální," dodala.

Foto: Artur IrmaV posledních letech zůstává voda v Jablonecké přehradě vhodná ke koupání po většinu sezony, loni se až koncem srpna objevily ve zvýšené míře sinice, a voda tak nebyla vhodná ke koupání pro citlivé jedince, jako jsou děti, alergici nebo těhotné ženy. Udržet kvalitu vody pomáhá v posledních letech technologie nízkovýkonného rezonančního ultrazvuku. Vysílače jsou zhruba 30 centimetrů pod hladinou na plovákových nosičích a pohání je solární panely, jabloneckou radnici opatření každou sezonu stojí přes 400.000 korun.

Foto: Artur IrmaLiberecký kraj je na vodní plochy bohatý, hygienici pravidelně sledují vodu na 35 nádržích a koupalištích, na dalších 13 aspoň dvakrát za sezonu. Letos nebudou odebírat vzorky na přehradě Harcov v Liberci, která je od loňského podzimu bez vody a kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna zůstane vypuštěná do léta 2025. Loni odebrali hygienici v kraji 196 vzorků, provedli 146 kontrol a uložili podle Loosové pokuty za nesledování jakosti vody za 25.000 korun.

čtk