Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec chce v autobusech MHD umožnit platby čipovou kartou

11. 05. 2019 | 6:05

Jablonec nad Nisou chce v autobusech městské dopravy umožnit platby čipovou kartou. V současné době jezdí cestující na předplatné nebo si musí jízdenku koupit u řidiče. Prodej jízdenek v trafikách skončil v lednu, když dopravu ve městě přestal zajišťovat Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). ČTK to řekl jablonecký primátor Milan Kroupa (ANO).

JNbus
archivní foto

"V této chvíli je možné koupit jízdenku u řidiče za nezměněnou cenu, to znamená, že není navýšená o žádný další poplatek a do budoucna bychom chtěli, aby bylo přímo v autobusech možné platit platebními kartami. Byli bychom rádi, kdyby se nám to podařilo zrealizovat do konce roku," řekl primátor.

Jízdenka v MHD v Jablonci přijde na 18 korun, pokud cestující platí krajskou kartou Opuscard, je cestování o dvě koruny levnější. Většina pasažérů ale podle Kroupy využívá předplatné. I díky tomu prodej jízdenek u řidičů dopravu výrazně nezkomplikoval. Toho se radnice původně obávala.

Městskou dopravu v Jablonci zajišťoval do ledna liberecký dopravní podnik, pro který subdodavatelsky jezdil BusLine. Dopravce ale loni v červenci vypověděl smlouvu kvůli neuhrazeným pohledávkám, jejichž výši DPMLJ zpochybňuje. Dopravní podnik sice pro Jablonec vybral nového dopravce, který měl od 26. ledna začít jezdit. Soutěž ale skončila na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a proto nebylo možné smlouvu uzavřít. Město se pak dohodlo na ukončení spolupráce s DPMLJ, dopravu ve městě převzal BusLine bez prostředníka.

Na konci ledna pak BusLine získal bez soutěže zakázku na zajištění MHD v Jablonci na další dva roky. Jezdit tam tak bude až do 31. ledna 2021. V letošním roce je cena za kilometr stanovena na 53,01 Kč, firmě zůstanou i tržby, což je dalších zhruba 15 korun na kilometr. Dopravní sdružení obcí Jablonecka, které s BusLinem smlouvu uzavřelo, by podle registru smluv mělo za dvouletý kontrakt bez DPH zaplatit 156,611 milionu korun.

čtk