Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec jedná o koupi obrazů předválečných umělců. Zdobí obnovené zasedací sály radnice

18. 12. 2021 | 12:24

Jablonecký magistrát hodlá zakoupit dva obrazy od Komerční banky. Oba má město do roku 2023 od banky ve výpůjčce a jsou součástí dvou obnovených zasedacích sálů ve druhém patře radnice. Dle odborného odhadu by za ně město mělo zaplatit celkem 160 tis. korun.

TvLKsaljabloneckaradnice1 menší
Foto: Artur Irma

Výzdobu reprezentačních prostor v budově radnice (zasedací sály č. 201 a 203) tvoří dva obrazy od místních předválečných výtvarníků, Jablonec od Romana Dresslera a Potok v zimě Eduarda Enzmanna. „Obě díla jsou vypůjčena od Komerční banky, a.s., která je původně měla ve své budově v Jablonci nad Nisou a po jejím prodeji je umístila do depozitáře,“ objasňuje vlastnictví obrazů jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

Původně nebyla Komerční banka ochotná výtvarná díla městu poskytnout jinak než formou výpůjčky, aktuální smlouva je uzavřená jen do konce roku 2023. „Protože se jedná o díla dodávající prostorům eleganci a jsou oblíbená i u veřejnosti díky svému lokálnímu charakteru, začali jsme opakovaně s KB jednat o možnosti jejich odkupu za cenu dle znaleckého posudku PhDr. Kužela, a to 160 tisíc korun. Zástupci banky nyní prodej připustili jako možný s tím, že v případě zájmu města o něm rozhodne řídící board banky,“ říká Marek Řeháček, tajemník Magistrátu města Jablonec nad Nisou.

JN/Jana Fričová