Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec má rozpočet: Letos počítá s výdaji 1,243 miliardy korun, příjmy budou nižší

20. 02. 2020 | 18:05

Jablonec nad Nisou plánuje pro letošní rok výdaje 1,243 miliardy korun, příjmy by měly být zhruba o 196 milionů korun nižší. Schodek pokryje město zůstatkem na účtech a fondech města. Na dnešním jednání jabloneckého zastupitelstva to řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO), který návrh předkládal.

JNradnice JablonecMIC
archivní foto

Druhé největší město v Libereckém kraji zahájilo rok tradičně s rozpočtovým provizoriem, Jablonec tak hospodaří už přes 20 let. Loni počítalo město s rozpočtem ještě vyšším - bezmála 1,261 miliardy korun.

Jablonec plánuje letos investice za více než 280 milionů korun, o čtvrtinu méně než loni. To počítalo město s investicemi za 370 milionů korun, největší akcí byla výstavba nového pavilonu intenzivní medicíny v jablonecké nemocnici. Ještě letos je na dofinancování této akce přes 44 milionů korun. K největším akcím bude letos patřit výstavba JUDO arény za víc než 27 milionů, bezmála 19 milionů bude stát přístavba a modernizace Základní školy Kokonín.

Více než 103 milionů korun je letos v rozpočtu na investice do dopravy a infrastruktury. Je to o 16 procent víc než loni. K největším projektům bude patřit výstavba dešťové kanalizace v centru města za zhruba 27 milionů korun. V plánu je revitalizace ulice V Aleji, která přijde na víc než 13 milionů korun. Přes deset milionů budou stát úpravy ulic Březové a Spojovací, které jsou součástí revitalizace sídliště Šumava. Téměř 30 milionů korun je v rozpočtu na přípravu nových investičních projektů.

Na splátky úvěrů, úroků a leasingů je letos v rozpočtu více než 45 milionů korun. Jablonec se dlouhá léta nezadlužoval, své dluhy jen splácel. Kvůli výstavbě nového pavilonu v nemocnici si ale vzal předloni úvěr 150 milionů korun, na konci roku 2018 tak zadlužení vzrostlo na 200 milionů. Na konci toho loňského dlužilo město 158 milionů korun, v přepočtu na každého ze svých 45.800 obyvatel to bylo 3457 korun.

čtk