Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou chce jednat o podmínkách zachování pošty v Kokoníně

26. 05. 2023 | 7:29

Jablonec nad Nisou chce jednat s Českou poštou o zachování pobočky v části Kokonín, případně o podmínkách, za jakých by se mohla změnit na Poštu Partner plus a na kolik by to město přišlo. Na dnešním jednání to zastupitelstvu řekl primátor Miloš Vele (ODS). V Jablonci, který je s bezmála 46.000 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji, plánuje Česká pošta na konci června uzavřít dvě z pěti poboček.

česká pošta fb 339107395 735921224746861 4630282071280078937 n
Foto: Facebook/Česká pošta

Kromě pobočky v Rychnovské ulici v části Kokonín skončí před prázdninami také pošta ve Vysoké ulici na sídlišti Šumava. Tamní obyvatelé a také lidé z Vrkoslavic nebo sousedních Maršovic budou muset do centra Jablonce. Mimo hlavní pošty v centru zůstanou ve městě už jen pošty v Rýnovicích a Proseči, které jsou ještě dál. Na hlavní pobočce v Liberecké ulici počítá Česká pošta s obsazením všech přepážek, lidé mají navíc možnost se podle primátora na tuto poštu on-line objednat, a tak svou záležitost vyřídit bez čekání.

Vele se už na počátku dubna v dopise ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) ohradil proti způsobu, jakým pošta postupuje. "Prakticky jsme byli postaveni před finální rozhodnutí. V potaz nebyl vzat ani názor představitelů obcí ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Jablonec nad Nisou, jejichž obyvatelé služeb rušených poboček využívají," řekl Vele. Zrušení poboček může podle něj navíc zvýšit tlak i na obecní úřady například v případě agend Czech POINT.

"S rozvojem postupné digitalizace státu, datových schránek a vlivem on-line komunikace přirozeně klesá poptávka po tradičních poštovních službách. Digitalizace je potřeba, voláme po ní všichni, a je jasné, že v tom procesu bude docházet ke zlomovým momentům, jako je rušení poboček pošty, které budou zpočátku nepříjemné," řekl Vele. Za nešťastný považuje hlavně způsob, jakým se veřejnost a také představitelé obcí o uzavírání poboček dozvěděli.

Česká pošta plánuje od července kvůli úsporám zrušit v zemi 300 poboček, zůstat by jich mělo 2900. Pošta argumentuje i tím, že zájem o tradiční poštovní služby klesá, snížením počtu poboček i propuštěním části zaměstnanců chce zmírnit svou ztrátu, která se loni meziročně více než zdvojnásobila na 1,75 miliardy korun. V Libereckém kraji by mělo skončit 13 poboček, z toho šest ve stotisícovém krajském městě Liberci. I tam zvažují, že by některé pobočky zachovali v podobě Pošty Partner plus.

čtk