Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou podpoří Jizerskou 50 čtyřletou dotací v celkové výši 1,6 milionu Kč. Ročně pošle 400 tisíc

25. 10. 2024 | 5:44

Jablonec nad Nisou poskytne ze svého rozpočtu čtyřletou účelovou neinvestiční dotaci na období 2025-2028 SKI KLUBU JIZERSKÁ PADESÁTKA, z.s., v celkové výši 1,6 mil. Kč. Dotace, jejíž roční zálohová splátka činí 400 tis. Kč, je určená na projekt Realizace JIZERSKÉ 50 a JIZERSKÉ 50 RUN.

j502022f
archivní foto Artur Irma

„Zastupitelstvo města schválilo poskytnutí individuální čtyřleté dotace na období 2025–2028 pro SKI KLUB JIZERSKÁ PADESÁTKA z.s., který organizuje jednu z nejvýznamnějších sportovních akcí v České republice i ve střední Evropě. Pro čtyřleté období jsme se rozhodli, aby závod měl určitou finanční stabilitu ze strany města,“ uvádí náměstkyně po oblast humanitní Jana Hamplová a pokračuje:

„Dotace bude poskytnuta ve výši 1 600 000 Kč, tedy 400 000 Kč ročně, přičemž podpora bude rozdělená: 320 tis. Kč ročně bude vyčleněných na zimní verzi Jizerské 50 a 80 000 Kč na její letní variantu. V případě, že by některá z akcí v daném roce neproběhla, organizátor vrátí odpovídající část dotace městu.“  

Jizerská 50, která se koná každoročně v zimním období, je největší pravidelnou zimní sportovní akcí v České republice a významně přispívá k propagaci Jablonce nad Nisou a celého regionu. Akce je součástí prestižních seriálů Worldloppet a Ski Classics a je přenášena do desítek zemí světa. V České republice ji v přímém přenosu sleduje přes milion diváků. Kromě závodníků přiláká Jizerská 50 do regionu i tisíce diváků, čímž napomáhá k rozvoji turistického ruchu v Jizerských horách.  

Letní verze závodu, Jizerská 50 RUN, se poprvé konal v roce 2014 a každý rok se jí účastní přes 2000 běžců všech věkových kategorií. „Tato akce je atraktivní nejen pro sportovce, ale i pro širokou veřejnost. Přispívá nejen k rozvoji cestovního ruchu, ale i vzhledem k účasti mnoha obyvatel Jablonce, tak k rozvoji sportovního a kulturního života v našem městě,“ dodává Hamplová.  

Schválená podpora je důležitou součástí dlouhodobé a celoroční spolupráce mezi městem Jablonec nad Nisou a organizátory Jizerské 50. Pořadatelé závodu město ve svých oficiálních kanálech prezentuje jako institucionální partner a propaguje i jablonecké kulturní a sportovní akce nejen v regionu, ale i na mezinárodní úrovni. 

JN/Jana Fričová