Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec pilotně vyzkouší víceleté financování sociálních služeb, zatím na příští dva roky

17. 09. 2021 | 14:33

Jablonec se rozhodl pilotně vyzkoušet v praxi fungování víceletého financování sociálních služeb. Jistotu získání peněz z magistrátu získali registrovaní poskytovatelé sociálních služeb na příští dva roky. Takových organizací působí v Jablonci 16 a město mezi ně ročně rozdělí 8,6 milionu korun. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek (ANO). Podle něj si pilotní projekt zastupitelstvo města vyhodnotí za dva roky.

Jablonec radnice Mad2celo
Foto: Mad

"Následně by se k tomu buď přihlásilo v delším časovém horizontu a nebo případně pokračovalo v tomto kratším dvouletém horizontu, popřípadě od toho odstoupilo, pokud by se to neukázalo jako správné," nastínil další postup Mánek. Osobně si ale myslí, že je to krok správným směrem.

Jablonec každoročně začíná kalendářní rok s rozpočtovým provizoriem a sociální organizace nevědí, jakou částkou je město podpoří. "Získávají jistotu v tom, že i když bude rozpočet schvalován v rámci únorového zastupitelstva, to znamená budeme chvíli v provizoriu, tak prostředky dostanou dříve," dodal.

O zavedení víceletého financování usilují sociální organizace řadu let, nepodařilo se jim to ale zatím prosadit ani na celostátní úrovni. Nemá ho nastavené ani Liberecký kraj. Organizacím v posledních letech ale kraj pomáhá alespoň tím, že jim posílá finanční podporu na zajištění provozu na začátku roku. Tedy do doby, než dostanou peníze z ministerstva práce a sociálních věcí. Letos mezi 97 žadatelů rozdělil kraj deset milionů korun.

čtk