Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec pokračuje opravou historických vitrážových oken v obnově radnice, která letos slaví 90 let od dokončení

05. 06. 2023 | 5:00

Opravou historických vitrážových oken v reprezentačních prostorách a kině Radnice pokračuje Jablonec nad Nisou v obnově budovy radnice, která letos slaví 90 let od svého dokončení. Za zrestaurování vitráží zaplatí město přes pět milionů korun, 400.000 korun má radnice z programu ministerstva kultury, dalších dvakrát 100.000 korun získala díky umístění v soutěži Historické město roku 2022, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

jablonec saljabloneckaradnice3
Zasedací sál, foto: Artur Irma

Radnice v Jablonci je významnou stavbou československé meziválečné architektury a je nejvýznamnější a nejznámější budovou libereckého architekta Karla Wintera. Postavili ji ve 30. letech minulého století na počátku krize během dvou let. Město se kvůli stavbě zadlužilo a na všechno nakonec peníze nebyly. "Město tehdy za stavbu dalo 22 milionů korun. Odhadnout, kolik by to bylo na dnešní peníze, je obtížné, při přepočtu na hrubou mzdu to ale vychází na nějakých 1,1 miliardy korun," řekl tajemník Marek Řeháček.

Jablonec v posledních letech investoval do obnovy budovy desítky milionů korun, aby radnici vrátil do původní podoby z 30. let. Opravou prošel plášť radnice včetně oken a věže, pracovalo se i v interiérech historické budovy. Nejviditelnější změnou prošly zasedací sály, na nichž stavbaři a řemeslníci pracovali od roku 2016. "Odstranili jsme novodobé umakartové obložení zakrývající i některé původní, nyní zrestaurované, dřevěné prvky," uvedl Řeháček. Chybějící prvky jako stoly nebo židle, ale také třeba osvětlení, nahradily repliky vyrobené podle původních Winterových návrhů.

Radnice v Jablonci nad Nisou"Teď čeká obnova vitrážová okna v reprezentačních prostorách v prvním a druhém mezipatře hlavního schodiště, v prvním a druhém patře přilehlých schodišť a v kině," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). "Okna projdou repasí a velmi znečištěné vitráže budou převezené do restaurátorské dílny. Tam je rozloží na jednotlivá skla, která odborníci očistí, chybějící doplní a prasklá slepí. Poté vitráže znovu sestaví do nové olověné sítě a vyleští," popsal postup Chuchlík.

Rámy oken a vnější křídla nahradí repliky, původní kování restaurátoři zachovají, případně doplní. Zatímco vitrážová okna na schodištích a v přilehlých prostorách jsou zelená, žlutá, hnědá a bílá, což odpovídá barvám použitým v interiéru této části budovy, v kině jsou skla červená, modrá a bílá. "Tato barevná kombinace byla v kině u původního osvětlení, kdy kombinace takto barevných žárovek vytvářela zajímavé světelné efekty," vysvětlil důvody jiné barevnosti Radúz Drozen z oddělení dotací magistrátu.

Radnice v Jablonci nad NisouZrestaurováním vitráží ale práce na radnici nekončí. "Samostatným tématem, do kterého se teď pouštíme, je kino. To už v sobě nemá mnoho původních prvků, ale má nějaké aktuální provozní potřeby. Špatný je stav sedaček a i to je důvod, proč to pojmout koncepčně a celkově," řekl Chuchlík. Problémem budovy jsou také inženýrské sítě, které jsou dožilé, vyměněná je jen část, vyřešit bude podle primátorova náměstka potřeba také vlhkost zdiva na severní straně radnice.

čtk