Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec pořídil dva drony, jeden je vybavený infrakamerou. Dal je k dispozici Policii ČR

29. 11. 2023 | 15:17

Jablonec nad Nisou pořídil dva drony, jeden je vybavený infrakamerou. Zařízení, která přišla dohromady na více než 290.000 korun, zapůjčila radnice Policii ČR. Drony se zapojí do systému ochrany veřejného pořádku ve městě, ale i mimo něj. Policie v Libereckém kraji zatím drony k dispozici neměla, je to technika, která obrovsky pomůže, řekl při dnešním podpisu smlouvy s městem jablonecký policejní ředitel Pavel Langr.

dron2
Ilustrační foto

"Stále řešíme, jak posílit bezpečnost ve městě, a tento způsob se nám jeví jako vysoce efektivní. Dron je schopný být na místě nehody nebo trestného činu téměř okamžitě a účinně zmapuje situaci tak, že dispečer může rychle reagovat a organizovat příjezd pomoci a dalších složek IZS. Dron vybavený infrakamerou zase může skvěle pomoci při vyhledávání ztracených osob. Rádi bychom ho využívali také třeba při uzavírce lesů, například kvůli naháňkám divokých prasat," doplnil jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Při vyhledávání pohřešovaných budou podle Langra drony velkou pomocí. "Náš terén obce s rozšířenou působností zahrnuje i Jizerské hory a dohledávat některé seniory nebo děti je poměrně komplikované a samozřejmě tahle technika s vybavením, které má, umožňuje neskutečný krok dopředu," řekl. Policie chce drony podle Langra využít také k dohledu při velkých akcích, jako jsou Jizerská padesátka, fotbalová utkání nebo třeba technoparty, ale i k dokumentování mimořádných událostí, nehod nebo požárů.

Pořízení dronů a jejich vybavení konzultoval Jablonec podle primátora s policií v sousedním Středočeském kraji, kde mají s využitím této techniky zkušenosti. Policie zajistí pro práci s drony zkušené piloty s příslušnou zkouškou, zajistí systém hlášení Úřadu pro civilní letectví, řešení výjimek z volných letových zón nebo evidenci letů. Státní a městská policie spolu budou úzce spolupracovat, město k dronům podle Veleho pořídilo také sdílené datové úložiště a městská policie bude mít prostřednictvím šifrovaných kanálů přístup k informacím pořízeným drony.

Drony jsou další moderní technikou, která má podle ředitele Městské policie v Jablonci Michala Švarce zefektivnit práci strážníků. "Vidíme v tom obrovský benefit, dron dokáže ušetřit práci mnoha lidí," řekl Švarc. Drony je podle něj navíc možné používat jako mobilní kamery na místech, která nejsou pokryta městským kamerovým systémem. Nejde o první nové technologie, do nichž letos v Jablonci investovali, od října mají strážníci první vůz vybavený kamerou s automatickým čtením registračních značek aut, záznam přenáší on-line na operační středisko.

čtk