Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec předškolákům opět přispěje na prázdninové pobyty. Na ZŠ může navýšit počet dětí ve třídách

18. 03. 2022 | 19:27

Jablonecké mateřské školy mají v létě otevřeno vždy dva týdny na začátku a dva týdny na konci prázdnin. Po zbytek prázdninových dní péči o děti zajišťuje DDM Vikýř. Výhodou tohoto systému, platného od roku 2018, je ucelená doba vhodná mimo jiné k opravám a rekonstrukcím školek. Město na pobyt dětí procentuálně přispívá, rodičům sourozenců nabízí vyšší procento příspěvku. Letos o prázdninách budou školky zavřené od 11. července do 19. srpna.
 

zelenDíte
ilustrační foto

Dobu, kdy jsou mateřské školy zavřené, částečně řeší tzv. Prázdninové týdny s Vikýřem. „Ty jsou celkem tři a Vikýř po tu dobu využívá objekt ZŠ Sokolí. Oproti příměstským táborům, které nabízí řada subjektů včetně DDM Vikýř, mají tyto týdny program podobný režimu mateřských škol a jejich cena je pro rodiče přijatelná,“ konstatuje náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Současné navyšování platů ve školství, cen potravin či energií se však odrazí i v nastavených platbách za prázdninové týdny. „Zatímco loni byl poplatek za týdenní pobyt dítěte stanovený na 1200 korun, letos je o dvě stě korun vyšší,“ připomíná náměstek Mánek a dodává, že město má už od roku 2018 v rámci prorodinné politiky schválený procentní příspěvek, který se mění podle počtu sourozenců. Jedinou podmínkou příspěvku je trvalý pobyt dítěte v Jablonci nad Nisou.

VÝŠE PŘÍSPĚVKU MĚSTA
Počet dětí (sourozenců) s nárokem na příspěvek    Kalkulovaná cena na 1 dítě/1 týden    Příspěvek města (procentní podíl)    Příspěvek města v Kč    Doplatek rodiče    Doplatek rodiče v Kč
1    1400 Kč    30 %    420 Kč    70 %        980 Kč
2    1400 Kč    40 %    2x560 Kč    60 %    2x840 Kč
3    1400 Kč    50 %    3x700 Kč    50 %    3x700 Kč

V roce 2021 do Prázdninových týdnů s Vikýřem docházelo 85 dětí, z nichž 76 mělo nárok na městský příspěvek. Celkem město loni na příspěvcích vyplatilo 29,5 tis. korun, přičemž příspěvek na sourozence využili rodiče v deseti případech. Dosud nejvyšší příspěvek město vyplatilo hned v první roce po jeho schválení, tedy v roce 2018, a činil 58,5 tis. korun na 195 dětí. Naopak nejnižší byl v roce 2020, a to 14,4 tis. Kč na 48 dětí.


Radní schválili výjimku z počtu žáků ve třídách

Jablonečtí radní schválili snížení průměrného počtu žáků ve třídě, o které požádala ředitelka ZŠ 5. května. Udělení výjimky si nevyžádá zvýšené výdaje z městského rozpočtu.

O povolení výjimky požádala jablonecký magistrát ředitelka ZŠ 5. května. „V tomto konkrétním případě ředitelka nepožaduje dofinancování výdajů po zřizovateli. Důvodem její žádosti o výjimku je zřizování tříd Montessori, které se vyučují způsobem tří ročníků v jedné třídě. Podle zákonných předpisů nelze ročníky 2. stupně evidovat v jedné třídě stejně, jako je to možné na 1. stupni ZŠ formou malotřídky,“ konstatuje náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek.

V souladu se zákonem o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání a vyhláškou MŠMT o základním vzdělávání je stanovený nejnižší průměrný počet žáků ve třídě číslem 17. Výjimku týkající se nižšího počtu dětí může povolit zřizovatel, pokud jej o to ředitel školy požádá. Zřizovatel pak hradí zvýšené výdaje na vzdělávací činnost školy.

JN/Jana Fričová