Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec přispěje do konce června na jízdné ukrajinským školákům

20. 05. 2022 | 13:17

Jablonec nad Nisou přispěje do konce června, tedy do konce školního roku, na jízdné ukrajinským dětem, které dojíždějí do základních škol. Cestování zdarma pro ostatní uprchlíky před válkou na Ukrajině ve městě skončilo 11. května. Podpora na jednoho žáka dělá nejvýše 525 korun, řekl dnes novinářům primátor Jiří Čeřovský (ODS). Podpora se týká všech školáků z obcí, které jsou zapojené do Dopravního sdružení obcí Jablonecka.

autobus child-5411354 1280
Ilustrační foto

"Znamená to, že se budou zdarma přepravovat v Jablonci, do Jablonce a z Jablonce mimo město nebo navzájem mezi obcemi. K dnešnímu dni je to 24 dětí. Počítali jsme, že to budou desítky dětí, protože z těch všech statistik, které dosud máme, které se ale mění, tak v Jablonci máme k dnešnímu dni 1364 uprchlíků z Ukrajiny, většina jsou ženy a děti," doplnil Čeřovský. Na celém území obce s rozšířenou působností je podle něj uprchlíků kolem 2000.

Příspěvek města získá podle primátora rodič nebo opatrovník dítěte formou krajské karty OPUSCARD na základě dokumentů, které předloží v informačním středisku jablonecké radnice, kde musí mimo jiné doložit ubytování v Jablonci, Bedřichově, Pulečném, Rychnově u Jablonce, Janově, Lučanech nebo Nové Vsi nad Nisou. "Na kartě budou mít nahranou třicetidenní časovou jízdenku v hodnotě 235 korun a dvě sedmidenní jízdenky v celkové hodnotě 150 korun," doplnil Čeřovský.

Cestování zdarma pro uprchlíky z Ukrajiny zavedl už 28. února Liberecký kraj v integrovaném systému dopravy IDOL, připojily se i MHD v Jablonci a Liberci výjimkou byla Česká Lípa. "Chtěli jsme pomoci všem, kteří prchali před válkou ze své země, neorientovali se hned v podmínkách české dopravy, a přitom potřebovali naši okamžitou podporu a pomoc. K podobnému kroku se přidaly další kraje i stát," řekl již dříve hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Od konce března mohli zdarma cestovat jen ti, kdo obdrželi od cizinecké policie status dočasné ochrany. Cestování zdarma ukončil kraj k 30. dubnu, od té doby musí i ukrajinští uprchlíci v autobusech a vlacích regionální dopravy platit. Výjimkou byl Jablonec, kde cestování zdarma ukončili až 11. května.

čtk