Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec se kvůli rekonstrukci křižovatky Rádelský mlýn na čtyřproudé silnici I/35 obává dopravního kolapsu

10. 02. 2020 | 13:29

V Jablonci nad Nisou se kvůli plánované rekonstrukci křižovatky Rádelský mlýn na čtyřproudé silnici 35 z Liberce na Prahu obávají dopravního kolapsu. Kvůli stavbě bude uzavřen sjezd na silnici I/65 na Rychnov u Jablonce a Jablonec nad Nisou a také nájezd. Kamiony se tak budou do města dostávat od Železného Brodu, Tanvaldu a Liberce. Ve městě jsou ale v plánu i další omezení, radnice se proto připojila k Libereckému kraji a žádá zkrácení uzavírky. Obavy mají i v Železném Brodu, kudy vede objízdná trasa pro kamiony, zjistila ČTK.

silnice most foto lk
Foto: LK

"Chápeme nutnost úpravy nebezpečné křižovatky, ale připojujeme se k požadavku Libereckého kraje na maximální zkrácení doby výstavby," řekl dnes ČTK náměstek jabloneckého primátora pro rozvoj Petr Roubíček (ODS). I Jablonec žádá, aby se na rekonstrukci pracovalo ve dvousměnném provozu 16 hodin denně, sedm dní v týdnu včetně víkendů a svátků. "Chceme ještě v průběhu prvního čtvrtletí společně se zástupci dotčených měst a kraje projednat s ŘSD možné návrhy na zkrácení plánované uzavírky," uvedl primátor Jiří Čeřovský (ODS). Dopravu v Jablonci totiž zkomplikují také například rekonstrukce sítí v ulici Budovatelů nebo přestavba křižovatky Ostrý roh.

Křižovatka Rádelský mlýn je z roku 1973, kdy šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy. Její význam se ale od té doby výrazně změnil. Úpravu nutně potřebuje, v minulosti se na ní nebo v její blízkosti stalo několik smrtelných nehod. Hlavním cílem přestavby za více než 400 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde vznikaly dopravní nehody. ŘSD, které je investorem, plánuje zahájení rekonstrukce 2. března a od 30. března se chystá uzavřít napojení na silnici I/65 na Jablonec. Stavba potrvá 854 dní, skončit by měla v červenci 2022. Omezení bude i ve směru z Liberce na Prahu.

Pro kamionovou dopravu vytyčilo ŘSD objízdnou trasu do Jablonce po silnici 10 přes Tanvald, která je ale o 40 kilometrů delší. Liberecký kraj navrhuje zkrácení objížďky po silnici druhé třídy 287 přes Bratříkov, na všech ostatních silnicích chce zákaz tranzitu aut nad 12 tun. Dopravního kolapsu se kvůli kamionům obávají v Železném Brodu, kde je přímo v centru křižovatka. "Už dnes se tady stává, že kamiony křižovatku zablokují," řekl ČTK starosta František Lufinka (Za rozvoj města). O řešení dopravy by měli zástupci dotčených obcí a Libereckého kraje jednat s ŘSD ve středu.

čtk