Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec testuje na vytipovaných dřevinách speciální zavlažovací vaky

24. 07. 2019 | 16:06

Dlouhodobé vysoké teploty a týdny bez dešťů si vybírají svoji daň i na jablonecké zeleni. Proto město na přelomu května a června zkušebně nakoupilo 30 kusů zavlažovacích vaků za více jak 25 tisíc korun. Nyní je testuje na vytipovaných dřevinách.

jablonec zavlažovací vaky I
Zavlažovací vaky, Jablonec nad Nisou

V minulosti byly v Jablonci stromy zalévány přímo z cisteren. „Nakoupené zavlažovací vaky jsou alternativním způsobem, jak v období sucha zajistit stromům dostatečné množství vláhy. Proto jsme v letošní roce přistoupili ke koupi 30 kusů speciálních vaků. Cena za jeden vak se pohybuje okolo 850 korun,“ informuje náměstek primátora Štěpán Matek.

Město nechalo prostřednictvím vybrané zahradnické firmy zakoupit a instalovat zavlažovací vaky ke stromům do předem vytipovaných lokalit, například ke stromům v areálu Mateřské školky v Jugoslávské ulici, v ulici Na Úbočí a U Přehrady nebo do prstence kruhové křižovatky U Zeleného stromu. Vaky jsou obecně umístěny do míst, která jsou pro zavlažovací techniku hůře přístupná a také tam, kde jsou nové výsadby celodenně na přímém slunci, jako je tomu na autobusovém nádraží.

Zavlažovací vaky, Jablonec nad NisouKonkrétně se jedná o habry, jírovce, muchovníky a břízy, které nyní postupně po kapkách zavlažují zálivkové vaky o objemu 57 litrů. Vaky se vyprázdní přibližně za tři dny. Následně jsou opět naplněny vodou. Pouze v případě, že jsou v nadcházejících dnech hlášeny dostatečné srážky, které zavlaží dřeviny přirozeně, je naplnění vaků posunuto,“ vysvětluje vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová.

Na konci vegetačního období bude ve spolupráci s dodavatelem vyhodnoceno, zda stromy opatřené zálivkovými vaky prospívají lépe než stromy zalévané klasickou metodou. „Pro tuto chvíli nejsou zavlažovací vaky pro město trvalým řešením. Počkáme si na vyhodnocení této nové technologie po ukončení letošní sezóny,“ konstatuje náměstek Matek.

TZ/Jana Hajná