Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec vyčlenil na zimní údržbu 21 milionů, minule to nestačilo, bylo potřeba 25,3 milionu korun

06. 11. 2019 | 18:36

Sněžit ještě nezačalo, v podhorském Jablonci nad Nisou už ale vyčlenili peníze na zimní údržbu. Radnice na to má 21 milionů korun, stejně jako v minulých letech. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Minulou zimu ale částka nestačila a město si muselo připlatit. Kvůli lednové kalamitě stála zimní údržba od loňského listopadu do konce letošního března 25,3 milionu korun, což je nejvíc za posledních pět let.

TvLKjablonec19 3 menší
Foto: Artur Irma

Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Do minulé zimy byla rekordní zima 2009/2010, kdy nasněžilo 340 centimetrů a údržba stála 22 milionů korun. Naopak nejméně zaplatilo město v zimě 2015/2016, kdy napadlo jen 125 centimetrů sněhu a na údržbu komunikací od listopadu do března stačilo deset milionů. Poslední zimu prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit. Z ulic odvezli více než 8300 tun sněhu, a lednová údržba proto stála 13 milionů korun.

Zimní údržbu zajišťují v Jablonci městské technické služby. Udržovat budou 163,4 kilometru vozovek, jen 21 kilometrů zůstane ve městě bez údržby. Uklízet se bude také 62,4 kilometru chodníků. "Během roku jsme k zimní údržbě shromažďovali podněty občanů a organizací, které jsme, pokud to bylo možné, do nového plánu zařadili," řekl vedoucí technického odboru města Pavel Kozák. Zatímco objem uklízených silnic se nezměnil, u chodníků přibylo v plánu zhruba 1,4 kilometru nových tras.

Technické služby nebudou letos poprvé uklízet stanoviště tříděného odpadu, o ta se postarají Severočeské komunální služby, které odpad svážejí. Stanoviště v minulosti ručně uklízeli pracovníci zaměstnaní ve veřejně prospěšných pracích. "Těch ale ubývá, nemají techniku a technické služby vzhledem ke stále narůstajícímu objemu úklidu komunikací a chodníků nemají dostatečné kapacity," vysvětlil důvody změny náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil (ANO).

čtk