Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec zajistil pro lučanský útulek Dášenka 60 čipů pro psy ze sponzorského programu

15. 05. 2020 | 10:40

Statutární město Jablonec nad Nisou zajistilo pro lučanský útulek Dášenka šedesát čipů pro psy ze sponzorského programu pro útulky a spolky PES 2011 Národního registru majitelů zvířat (NRMZ). Zaplatilo za ně necelých devět tisíc korun.

pesRozkošný
ilustrační foto

„Cílem projektu PES 2011 je zajistit označení mikročipem psů a koček v útulcích pro opuštěná nebo týraná zvířata,“ říká Jan Čermák z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu s tím, že takto získané čipy jsou určené výhradně pro zvířata umístěná v útulcích. Jablonec Dášence, která pro město smluvně zajišťuje odchyt i péči o opuštěná a toulavá zvířata, zakoupil 60 čipů za téměř 9 tis. korun. „Mikročipy poskytnuté útulku v rámci projektu PES 2011 za dotovanou cenu nebo jako sponzorský dar se při prodeji zdarma registrují do NRMZ na odběratele, tedy v tomto případě na útulek Dášenka. Nový majitel zvířete je povinen jej zaregistrovat na svoje jméno,“ připomíná Čermák.

Čipování psů je od 1. ledna 2020 povinné na základě novely veterinárního zákona. Označení mikročipem slouží jako průkazná identifikace, akceptovaná nebo dokonce vyžadovaná chovatelskými organizacemi, státními orgány, pojišťovnami a dalšími subjekty.

NRMZ poskytuje servis svým klientům, eviduje zvířata označená mikročipy nebo tetováním, komunikuje s obdobnými institucemi v zahraničí a je součástí celosvětové sítě PETMAXX. PES 2011 je sponzorský projekt NRMZ. Během své existence pomohl již desítkám útulků získat tolik potřebná čtecí zařízení a tisícům psů a koček pomohl zajistit identitu a tím i šanci na návrat k majiteli, pokud se ztratí.

JN/Jana Fričová