Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec získal tři miliony na tři projekty z Integrovaného plánu rozvoje. Investuje do škol a cyklopruhů

23. 09. 2021 | 6:56

Jablonec nad Nisou má tři projekty, které souvisí s dotací z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou. Na dva už dotaci přesahující tři miliony přiznanou, cyklostezky na ulici Palackého na dotační finance ještě čekají.

jablonec radnice mad 149528836 882300609238026 3727336779939423761 o
Foto: Mad

Projekt: Modernizace ZŠ Pasířská v Jablonci nad Nisou – navazující investice

Poskytovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Celkové náklady: 1,3 mil. Kč

Výše dotace: 1,1 mil. Kč (z toho: EU 1 018 tis. Kč; ČR 59 900 Kč)

Fyzická realizace: červenec – září 2022

Cílem projektu je zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro základní vzdělávání
v oblasti přírodních věd v Základní škole Pasířská ve vazbě na budoucí uplatnění na trhu práce. „Realizací tohoto projektu, která proběhne příští rok v létě, bude mít škola zmodernizované kabinety fyziky s matematikou a chemie s matematikou včetně skladu,“ popisuje projekt náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček.

Projekt je spoulufinancován z EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a je v souladu s Integrovaným plánem rozvoje území (IPRÚ) Liberec – Jablonec nad Nisou.

Projekt: Moderní inovativní škola – navazující investice

Poskytovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Celkové náklady: 3,8 mil. Kč

Výše dotace: 2,2 mil. Kč (z toho: EU 2 084 tis. Kč; ČR 123 tis. Kč)

Fyzická realizace: červen – říjen 2022

Díky tomuto projektu budou v Základní škole Šumava zmodernizované kabinety anglického jazyka, fyziky a chemie včetně skladu a cvičná kuchyň. „V rámci projektu se nám také podaří vytvořit bezbariérový vstup do školní jídelny, protože sem přidáme plošinu, tzv. schodolez,“ podotýká náměstek Roubíček.

Projekt je spoulufinancován z EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a je v souladu s Integrovaným plánem rozvoje území (IPRÚ) Liberec – Jablonec nad Nisou.

Cyklopruhy v ulici Palackého

Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti cyklistů a ostatních účastníků bezmotorové dopravy při průjezdu velmi frekventovanou ulicí Palackého v celé její délce, tzn. od Horního náměstí po lávku před OK Ostrý roh. „Vzhledem k tomu, že chceme dosáhnout co největší možné výše přidělené dotace EU a ČR, připravilo oddělení dotací dvě žádosti o dotace a dvě studie proveditelnosti,“ komentuje projekt Petr Roubíček.

1. část - vede od Horního náměstí (výjezd z parkoviště) po autobusovou zastávku Jablonex – směr do centra (mezi ulicemi U Přehrady a U Rybníka). Kromě cyklostezek projet počítá také s úpravou 14 přechodů s ohledem sluchově, zrakově či pohybově omezené občany.

celkové výdaje - 25 mil. Kč

dotace EU (85 % - 10 mil. Kč

dotace ČR (5 % - 0,6 mil. Kč

spoluúčast města 10 % z uznatelných nákladů - 14,1 mil. Kč

termín realizace - 2. polovina roku 2022

2. část - vede od ul. Riegrova k lávce před okružní křižovatce Ostrý roh, realizace spočívá ve vyznačení cyklopruhů vodorovným a svislým dopravním značením, úpravách šířky ulice Palackého, šířky čtyř přechodů včetně středových ostrůvků a tvaru zálivů autobusových zastávek. „Projekt počítá také s přemístěním stožárů veřejného osvětlení z cyklistických drah a rekonstrukcí osvětlení.

celkové výdaje - 15 mil. Kč

dotace EU 85 % - 5,3 mil. Kč

dotace ČR 5 % - 0,3 mil. Kč

spoluúčast města 10 % z uznatelných nákladů - 9,8 mil. Kč

realizace - 2. polovina roku 2022

JN/Jana Fričová