Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká energetická zatím nebude pro novou topnou sezonu měnit ceny tepla

08. 09. 2023 | 19:35

Pro novou topnou sezonu zatím Jablonecká energetická (JE) ceny tepla měnit nebude. Pro domácnosti v Jablonci nad Nisou tak platí ceník z června, kdy hlavní dodavatel tepla snížil ceny zhruba o čtvrtinu, a to zpětně k Novému roku. Původně měly letos domácnosti včetně DPH podle tarifu platit 1500, respektive 1550 korun za giajoule (GJ) tepla. Zpětně jim ale cena klesla na 1139, respektive 1179 korun. Tato cena bude platit i na podzim, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Markéta Hozová.

solar1-power-862602 1280
Ilustrační foto

Ještě na začátku loňského roku platili odběratelé zásobovaní JE za GJ 681 korun nebo 699 korun, od dubna se pak cena zvýšila o 28,6 procenta na 876 nebo 899 korun. Na více než dvojnásobek pak firma zdražila před rokem se zahájením topné sezony, kdy se cena od září zvýšila na 2083, respektive 2136 korun za GJ. Díky zastropování a zlevnění plynu pak mohla letos JE postupně zlevnit téměř na polovinu. "Na úpravu cen pro rok 2024 je ještě brzy. Nevíme, co udělají trhy, až začne růst spotřeba tepla," doplnil Boris Pospíšil, pověřený řízením Jablonecké teplárenské.

Plyn, kterým se v kotelnách topí, nakupovala JE za spotové ceny. Na výsledné ceně tepla se ceny plynu podílejí z 80 procent. I to je důvod, proč teplo v Jablonci patří v kraji k těm dražším. Drahé teplo se ale projevilo v úsporách. "Ač byly v topných sezonách 2021/2022 a 2022/2023 průměrné venkovní teploty a potřeby na vytápění téměř identické, projevila se u domácností snaha šetřit, a to poklesem spotřeby tepla na vytápění a přípravu teplé vody o zhruba deset procent," řekl manažer obchodu a projektů teplárenské společnosti Martin Kočí.

I díky vysokým cenám měla Jablonecká energetická loni rekordní výnosy téměř 396 milionů korun, což znamenalo meziroční nárůst o 140 procent. Z toho asi 194 milionů utržila firma za teplo a teplou vodu, což je skoro dvojnásobek ve srovnání s rokem 2021. Ještě výrazněji ale rostly náklady firmy. Jen náklady na energie a materiál přesáhly 168 milionů korun, což byl ve srovnání s předcházejícím rokem více než trojnásobek. Dopady růstu nákladů pomohl zmírnit prodej emisních povolenek. Hospodaření tak nakonec skončilo rekordním ziskem přes 118 milionů korun.

Jablonecká energetická je už deset let ve stoprocentním vlastnictví města. Před osmi lety investovala do modernizace zastaralého a ztrátového systému centrálního vytápění. Místo jedné centrální kotelny je ve městě 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek a také fotovoltaické panely. Ve spolupráci s městem plánuje JE investovat zhruba 200 milionů korun do vybudování dalších solárních elektráren na vlastních i městských budovách o celkovém instalovaném výkonu 3,6 megawattu a k tomu pořídit bateriové úložiště s kapacitou tří megawatthodin.

čtk