Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká nemocnice chce pořídit druhou magnetickou rezonanci, výkonnější o síle pole tři Tesla

01. 02. 2024 | 12:41

Nemocnice v Jablonci nad Nisou plánuje pořízení druhé magnetické rezonance. Náklady na nákup výkonnějšího přístroje o síle pole tři Tesla (3T) a nutné stavební úpravy odhaduje nemocnice na 55 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

magnetKNL3
Magnetická rezonance v KNL, podobný model si pořídí i v Jablonci.

Jablonecká nemocnice je jedním z pěti pracovišť v kraji vybavených magnetickou rezonancí, přístroj 3T má ale jen největší Krajská nemocnice Liberec, která ho uvedla do provozu v závěru loňského roku.

V Jablonci je pracoviště magnetické rezonance od roku 2009, loni prošlo zásadní modernizací. Nemocnice pořídila za 34,5 milionu korun nový přístroj o síle 1,5T, většinu nákladů zaplatila Evropská unie z programu REACT-EU. Nový přístroj je v provozu od loňského října, proti předchozímu má asi o deset centimetrů větší průměr. "Můžeme tak nyní vyšetřit i obézní pacienty, kteří se nám do původní rezonance nevešli," doplnil ředitel nemocnice Vít Němeček.

Náklady na nákup výkonnějšího přístroje o síle pole tři Tesla (3T) a nutné stavební úpravy odhaduje nemocnice na 55 milionů korun. Ilustrační foto přístroje je z KNL.

Magnetická rezonance je zobrazovací metoda, která má velký význam pro diagnostiku širokého spektra úrazů a onemocnění. V Libereckém kraji je šest přístrojů. Dostupnost vyšetření je omezená, čekací lhůty se pohybují od jednoho do dvou měsíců. "Třebaže u nás pracujeme v prodloužených dvanáctihodinových směnách a přidáváme další tři víkendové dny měsíčně. Za rok vyšetříme kolem 6000 pacientů," řekl Němeček. Pořízení dalšího, výkonnějšího, přístroje je podle něj součástí dlouhodobého investičního plánu nemocnice.

Nemocnice Jablonec je městskou příspěvkovou organizací a je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. V nemocnici s 382 lůžky bylo předloni hospitalizováno 16.600 lidí, dalších 183.000 ošetřili v tamních ambulancích. Nemocnice zaměstnává 920 lidí a slouží pro spádovou oblast s 90.000 obyvateli. Už 15 let se diskutuje o její transformaci na obchodní společnost, záměr ale zatím nikdy nezískal v zastupitelstvu dostatečnou podporu.

Plány nemocnice pořídit další magnetickou rezonanci vedení města podporuje. "Jednak navýší kvalitu služeb pro pacienty a hlavně zkrátí čekací lhůty na specializované vyšetření. Zvýší i provozní zisk městského zařízení," řekl primátor Miloš Vele (ODS). Město podle něj záměr nemocnice podpoří při žádosti o udělení souhlasu s vyšší kategorií přístroje od Přístrojové komise ministerstva zdravotnictví. Ta by měla podle něj zasednout na začátku března.

čtk